Under fredagseftermiddagen skrev Finspångs kommun och polisen ett nytt medborgarlöfte som gäller för de närmaste två åren.
Löftet är ett resultat av arbetet med medborgardialoger och enkäter samt egen kunskap hos polisen och kommunen. Det har visat sig att Finspång har några problemområden sett ur ett trygghetsperspektiv.
En stor del av otryggheten är drogrelaterad.
– Det finns tecken på att droganvändningen ökar i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S).
Polisens egen problembild samt statistik visar att drogproblematiken måste vara ett prioriterat område.
– Vi riktar in oss på förebyggande åtgärder som polis och kommun kan göra tillsammans, säger lokalpolisområdeschef Peter Wahlberg.
Områden som lyfts fram från medborgarna, förutom droger är rattonykterhet, trafikregler som ej efterlevs och skadegörelse.
I nya medborgarlöftet lovar polisen och kommunen att: fortsätta intensifiera arbetet med trafikonykterhetsbrott och strukturera nya rutiner gällande SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken), kunskapshöja skol- och fritidspersonal i tydliga drogtecken samt tydliggöra rutiner vid misstanke om bruk av droger och fortsätta arbetet med projektet "100 procent hårdträning".
Det sistnämnda projektet handlar om att det inte ska finnas några otillåtna preparat på gym och liknande verksamheter.
– När det gäller kunskapshöjandet av personal är det viktigt att bli effektivare och att tidigt upptäcka problemen bland våra ungdomar. Droger är lättillgängligt på nätet och det är lätt att fastna i missbruk som ung, påpekar Stefan Carlsson, ordförande i Brå Finspång.
Mycket av det som framkommit i medborgardialogerna ska omhändertas i polis och kommuns gemensamma handlingsplan.
– Frågor om trygghet blir allt viktigare i människors miljö. Jag tror att trygghet blir nästa års valfråga. Att underteckna samverkansavtalet med polisen kring medborgarlöfte är ett led i vårt generella säkerhetsarbete. Vi började med att analysera nuvarande lägesbild tillsammans för att sedan bjuda in kommuninvånarna och få deras perspektiv. Det är också väldigt värdefullt att få polisens kompetens i frågan och arbeta mer förebyggande, säger Ulrika Jeansson.
Uppföljning av medborgarlöftet kommer att ske två gånger per år. En sammanfattning ska göras innan årsskiftet 2019-2020.