Han jobbar med trafikfrågor inom kommunen och är den som arbetat fram de nya hastigheterna. Nästa år kommer även ytterområdena att få nya hastigheter, men först ut är alltså centrala Finspång. Reine Hansson berättar att kommunen jobbat efter modellen ”Rätt fart i staden” som innefattar fem olika ”livsrum”: frirum, integrerat frirum, mjuktrafikrum, integrerat transportrum och rent transportrum. Efter att ha analyserat Finspång har man delat in centralorten efter dessa olika rum och därmed gett dem olika hastigheter. Reine Hansson exemplifierar:
– Mjuktrafikrum kan man säga är första delen i ett tätbebyggt område, som villagator. Här korsar människor vägen, ja som att man går över till grannen och lånar stegen. Där blir det 30 kilometer i timman.
Vill skapa förståelseEtt exempel på ett rent transportrum är Östermalmsvägen via Tegelbruket bort mot Gronvägen.
- Här finns ingen anledning för människor att uppehålla sig på vägen, då det finns en gång- och cykelväg utmed vägen, säger Reine Hansson.
Att just 50-hastigheten försvinner beror på en statlig utredning som visar att det är en för snabb hastighet att hålla i tätbebyggda områden. Att bli påkörd i 50 kilometer i timman motsvarar ett hopp från tredje våningen. Samma scenario i 30 kilometer motsvarar ett hopp från första.
– Medan en av tio dör vid påkörningar vid 30 kilometer i timman, dör nio av tio vid 50 kilometer i timman. Med de siffrorna hoppas jag att människor förstår varför vi gör det här, säger Reine Hansson.
Läs mer i fredagstidningen.