Nya grepp för att locka fler till valurnorna
Endast en vallokal med servering och underhållning, bussturer till vallokalen och samarbete mellan tre partier. Risinge församling testar några nya grepp för att få fler att gå och rösta i kyrkovalet den 18 september.
Lennart Olén, Gull-Britt Evertsson och Lasse Torstensson vill öka valdeltagandet i kyrkovalet den 18 september. Här i Mariagården kommer den enda vallokalen att finnas på valdagen. Foto: Titti Olovsson
Foto:
- Förra valet hade vi ett valdeltagande på 16,3 procent och det är bra om man jämför med hela landet, men nu har vi gett oss på att det ska bli minst 20 procent den här gången, säger Lasse Torstensson, valnämndens ordförande som också står på moderaternas lista i valet till kyrkofullmäktige i Risinge församling.
En vallokal
För att få fler att rösta kommer församlingen bara att ha en vallokal på valdagen, i Mariagården och dit kommer det att gå bussar enligt turlista.
- Vi kommer att annonsera hur bussarna kommer att gå. Bor man på något "udda" ställe där bussen inte går förbi är det bara att ringa så ordnar vi skjuts, säger Gull-Britt Evertsson, kyrkokamrer.
I Mariagården kommer det också att vara servering, ordnas tipspromenad och bjudas på underhållning under valdagen. Allt för att göra det lite roligare att gå och rösta. I valet till Risinge kyrkofullmäktige ställer tre partier upp; socialdemokraterna, centerpartiet och moderaterna. De har också valt att samarbeta under valrörelsen. Även det för att gemensamt försöka få fler att gå och rösta.
Ge information
- Vi kommer att stå vid Viberga och utanför Kristallen och ge information, berättar Lennart Olén, ordförande i informations- och kulturnämnden som också står på socialdemokraternas lista i valet till kyrkofullmäktige.
Under flera kväller kommer också val- liksom partiinformation ges via närradion.
- Vi tycker att det verkligen är viktigt att folk går utnyttjar sin rösträtt så att man kan prata om att det är ett demokratiskt val. Att många inte gör det tror jag beror på att man inte riktigt förstår att kyrkan har en politisk styrning och att man på något sätt tar kyrkan för given, säger Gull-Britt Evertsson.
- Ja, titta hur det ser ut när olika katastrofer inträffar, då söker sig människor till kyrkan, konstaterar Lasse Torstensson.
Det går inte att poströsta i kyrkovalet, men man kan ändå rösta innan valdagen. Mellan den 5:e och 13:e september går det att rösta på församlingsexpeditionen på Mariagården. Ambulerande röstning kommer också att genomföras på äldreboenden och lasarettet innan valdagen.
Röstkort till röstberättigade personer, de som är medlemmar i svenska kyrkan och som fyllt 16 år, har skickats ut.
- Har man inte fått det till den 29 augusti kan man vända sig till expeditionen så hjälper vi till med det, säger Gull-Britt Evertsson.
De olika partierna sänder också ut valsedlar och information och det ska nå hushållen den här veckan.