"Vi i Finspångs kommun har i nuläget en bra kostverksamhet, men inget är så bra att det inte kan förbättras", skriver Centerpartiets Fredrik Blomberg och Kristin Yderfors.
Att den offentliga måltiden ska vara god, trevlig, näringsriktig och producerad och tillagad så nära brukaren som möjligt är saker som lyfts fram.
Fokus på kvalité
"Ett verktyg för att kunna uppnå den status på måltiden som den bör ha är att kommunen tar fram en övergripande kost- och måltidspolicy".
Goda referenser nämns som Malmö stad, Linköping och Gotland, där det talas om "den goda måltiden" och fokus läggs på kvalitet.
Hög tid
"Man säger vidare att maten ska vara lagad av bra råvaror, man tar upp aspekter som miljö- och klimatanpassning och energieffektivitet och att maten ska lagas så nära brukaren som möjligt. Vi har redan nu vissa dokument som styr verksamheten, till exempel den kostpolitiska målsättningen som styr skolans måltidsverksamhet. Den är antagen 2003, så det är hög tid att ersätta den med en ny målsättning", skriver Fredrik Blomberg och Kristin Yderfors.