Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu får pensionärerna färdig mat från Skåne

Den 27 maj börjar PartSam Sodexho AB att distribuera mat till pensionärer i Finspång. Nu ska personal och pensionärer informeras om det nya systemet.

Finspång2002-04-17 00:00
finspång
Folkbladet har tidigare berättat att det blir PartSam Sodexho AB som från och med den 27 maj kommer att distribuera mat till pensionärer i Finspång.
När förslaget presenterades i Finspång framfördes viss kritik och oro för det nya systemet från pensionärer. En enkät gjord bland pensionärer i Motala som under en tid fått mat enligt detta system visar dock att de flesta är mycket nöjda. 96 procent uppger att de är nöja med maten, 97 procent tycker att förpackningarna är bra, samtliga uppger att de fått den mat de beställt och 91 procent anser att det finns tillräckligt med alternativ på matsedeln.
Nu inleds arbetet med att informera personal och pensionärer i Finspång om det nya systemet.

<b>Ger information</b>
­ Det är viktigt att informera kunderna om det här. Först informeras personalen så att de i sin tur ska kunna svara frågor från pensionärerna, säger Anders Rydberg enhetschef på Samhall i Linköping.
Både kommunen och Samhall kommer att ge skriftlig information till pensionärerna om hur det nya systemet fungerar.
­ Nu gör vi en inventering om vilka behov som finns, vilka som behöver mikrovågsugnar och vilka som behöver kylar och hjälp. Vi vet att det kommer att behövas extra tid och hjälp för det här i början, säger omsorgsförvaltningens chef Britt-Marie Ellersten.
­ Vi kommer säkert att träffa pensionärerna tre gånger innan vi drar i gång. Vi kommer att visa den nya matsedeln och köra ut mikrovågsugnar, säger Stefan Malmborg från Samhall.

<b>Välja mat</b>
Som Folkbladet tidigare har berättat lagas maten i Skåne. Den levereras en gång i veckan och ska förvaras i kylskåp.
­ Vi förpackar den så att hållbarhetstiden blir lång och så att vitamin- och näringsvärdet behålls, berättar Ingemar Jansson, sälj- och marknadsansvarig på PartSam.
Enkelt uttryckt handlar detta om att maten snabbt kyls ner och förpackningen försluts. Luften tas bort ur förpackningen som sedan tillförs ny luft som inte innehåller syre.
Pensionärerna får själva välja mat från en matsedel med tio rätter varje vecka.
­ Totalt har vi cirka 200 rätter, berättat Ingemar Jansson.
Det är Samhall som lagar maten och det är Samhall lokalt som levererar den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om