Nu är det stopp för all eldning
FINSPÅNGDet råder eldningsförbud i Finspång. Det varma och torra vädret är förstås anledningen till den stora brandrisken.-Folk har blivit mycket klokare när det gäller eldning, säger Jan-Erik Heintze, som med all sannolikhet blir räddningschef i höst.
Information och utbildning har gått hem, folk är förståndigare när det gäller att hantera eld. FOTO: MARTIN ROTH
Foto:
- Det är tillåtet att använda grill hemma i trädgården, säger Jan-Erik Heintze, men också att ta med sig en engångsgrill ut i naturen, eller använda iordninggjorda grillplatser.
<b>Dispens</b>
Vid all grillning ska man ha vatten nära till hands, antingen man är hemma eller ute i skogen.
Däremot är det inte tillåtet att anlägga öppen eld, utan att först tala med räddningstjänsten.
-Det går att få dispens om det finns anledning, men vi är restriktiva.
Skogsbrandsspaning med flyg kom i gång på tisdagen. Brandflyget utgår från Norrköping och flyger olika bestämda rutter för att upptäcka eventuella bränder så tidigt som möjligt.
<b>Klokare </b>
- Finspång har klarat sig hittills under den här torrperioden. Det märks att människor blivit mer och mer förståndiga när det gäller att hantera eld, jämfört med för tio år sedan. All information och utbildning har gått fram och det är mycket positivt.
Jan-Erik Heintze är just nu chef för räddningstjänsten, men jobbet är formellt inte hans. Ny räddningschef efter Lars-Göte Wiklund utses i samband med att en ny räddningstjänstplan ska antas i kommunen. I väntan på detta är Heintze tillförordnad räddningschef.
<b>400 000 kronor</b>
Jan-Erik Heintze började sin bana 1974 i deltidsbrandkåren i Rejmyre, där han också bor. Vid Finspångskåren arbetade han som vikarie 1975 och 1976 för att bli fast anställd 1977. Han har brandmästareutbildning, med tilläggskurser och han har varit ställföreträdande (vice) räddningschef, för att nu bli tillförordnad. Jobbet blir med all sannolikhet hans när planen antagits.
Som Folkbladet tidigare har berättat måste kommunen göra om sin räddningsplan, efter kritik från Räddningsverket och länsstyrelsen, som inte gillade tanken på att ta bort Hällestad deltidsbrandkår.
- Jag har ändrat i förslaget efter de ändringar som Räddningsverket och länsstyrelsen rekommenderade, säger Jan-Erik Heintze, nämligen en neddragning av styrkan med två man. Denna neddragning motsvarar en nedskärning av kostnaderna med 400 000 kronor årligen.
Det nya, ändrade förslaget till räddningstjänstplan ska genomgå en politisk behandling under hösten.