En sådan utveckling skulle riskera att ytterligare tynga det redan ansträngda Finspångs centrum.
Hotell De Geer i Finspång öppnade 1952. Här har bygdens befolkning ätit lunch och roat sig i ett par generationer och tillresande affärs- och nöjesbesökare har under hotellets nästan 70-åriga drift tillbringat hundratusentals hotellnätter på De Geer. För några år sedan avvecklade de dåvarande ägarna hotellverksamheten och fastigheten såldes till Lövudden Bostad AB i Norrköping.
I den gamla detaljplanen från 1979 är Hotellet 5 (som fastigheten heter på byråkratiska) avsedd för handelsverksamhet. De nya ägarna på Lövudden Bostad var inriktade på att bygga bostäder där hotellet låg. Det behövdes därför en ny detaljplan som kommunen – på företagets bekostnad – har arbetat med under ett par år. Detaljplanen är nu klar och är enligt planarkitekten Filip Ardryd på Finspångs kommun på väg "upp till politiken."
Kommunstyrelsen väntas fatta beslut om den nya och mycket grundligt utförda detaljplanen i närtid. David Lagerdahl på Lövudden Bostad AB säger att man – precis som många Finspångsbor – verkligen är angelägna om att kunna bidra till ett mer livaktigt centrum i Finspång.
– När vi köpte hotellet var vi i första hand inriktade på att bygga bostäder. Men under resans gång har vi talat med många olika aktörer och eventuella partners i och utanför Finspång och vi lutar nu åt att bredda oss.
Lövudden Bostad tänker sig fortfarande att det ska finnas bostäder i fastigheten framöver.
– Men vi vill också gärna att Hotellet 5 ska kunna skapa möjligheter för attraktiva butikslägen och kanske även ge plats åt företag som vill hyra in sig, säger David Lagerdahl.
Inom organisationen Tillväxt Finspång, och bland ledande politiker som Folkbladet fört samtal med, har det ofta framförts uppfattningar om att Finspångs besöksnäring och globala industriliv skulle må bra av någon mer hotellverksamhet på orten. David Lagerdahl öppnar för att något sådant kanske kan vara på gång i det gamla hotellet.
– Vi diskuterar med många personer och företag, och vi kan mycket väl tänka oss att det även ska finnas en hotelldel i den nya verksamheten, säger han.
Han understryker att allt ännu är på "diskussionsstadiet".
– Men många är intresserade av att vara med på ett hörn, säger David Lagerdahl.
Vi frågade några Finspångsbor vad de vill ska hända med hotellet. Så här svarade de:
Amra Smajic, 15:
– Något kul. Ett roligt ställe att vara på, som typ O´Learys. Ett nöjesställe i centrum.
Peter Carlsson, 76:
– Det har stått tomt länge. Det har varit tal om bostäder, det vore kanske bra om det kan bli bostäder där.
Anders Johansson, 41:
– Jag tycker att det vore bra med hyreslägenheter. Det är det lite dåligt om i Finspång, tror jag.
Viktor Carlström, 32:
– Jag tycker att lägenheter vore ett bra alternativ. Hellre det än att det står tomt.
Hotell De Geer
Hotell De Geer invigdes 1952. Hotellet byggdes och drevs under sin första epok av det statliga bolaget Sveriges Allmänna Restaurang Aktiebolag – SARA. Staten var en bra bit in på 1970-talet Sveriges största hotell- och restaurangägare. På 1980-talet kom familjen Bergström in som ägare av hotellet. 2021 såldes hotellet till Lövudden Bostad AB i Norrköping. De Geer har sedan dess varit stängt. Nu finns en ny detaljplan för området. Men kanske finns det en framtid för en del av hotellverksamheten?