Nöjda med sin arbetssituation
För första gången har en övergripande medarbetarenkät bland kommunens anställda genomförts.Den visar att många är nöjda med sin arbetssituation.
- Det är en hög siffra om man jämför med andra kommuner, säger personalstrateg Stig Karlsson.
Tidigare har medarbetarenkäter genomförts på enskilda förvaltningar. Men nu har för första gången en kommunövergripande enkät gjorts.
Av de 1 750 personer som tillfrågats har nästan 82 procent svarat. Och resultatet 68 enligt nöjd-medarbetarindex visar på att totalt sett är många nöjda med sin arbetssituation och finner motivation i sitt jobb.
Ta ansvar
Att själv ta ansvar för att söka information, ett bra samarbete med arbetskamrater, tillräcklig kompetens och vetskap om verksamhetens mål är några av punkterna som fått mest positivt resultat.
- Roligt att så många svarat att de går med glädje till jobbet. Enkäten skapar goda förutsättningar för att driva kommunen vidare och skapa något bra, säger förste vice KS-ordförande Elisabet Rehn.
Exempel på frågor som däremot fått mindre bra resultat är förbättringar av arbetsmiljöarbetet, be om hjälp vid hög arbetsbelastning, hälso- och friskvårdsfrågor och återkoppling från närmaste chefen.
- Att vara chef är en utsatt position. Det handlar om att vara ledningens förlängda arm och ibland ta obekväma beslut, påpekar Stig Karlsson.
Kränkande behandling
90 medarbetare eller 6 procent svarar att de utsatts för kränkande behandling på sin arbetsplats. 72 personer (fem procent) upplever att de utsatts för kränkningar av arbetskamrater eller chef.
- Det här är något vi måste ta tag i ordentligt. Vissa medarbetare jobbar som vårdare och kan till exempel ha hand om personer med olika sjukdomstillstånd. Då är det svårt att stoppa dessa händelser.
- Det vi kan göra är att ge mycket stöd till personalen, säger Stig Karlsson.
Den kommunövergripande enkäten är en process som ska följas upp med jämna mellanrum.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!