Det visar en ny sammanställning som Statens folkhälsoinstitut tagit fram i samband med satsningen "Ett friskare Sverige", som pågår över hela landet.
Goda matvanor förebygger övervikt och cancer samt minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och högt blodtryck. En låg konsumtion av frukt och grönsaker är enligt världshälsoorganisationen (WHO) den sjunde vanligaste orsaken till för tidig död.
Fem gånger
Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter frukt och grönsaker minst fem gånger per dag, totalt ett halvt kilo. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.
I Finspång äter 90 procent för lite frukt och grönt. Endast tio procent når upp till rekommendationen.
- Genom att äta mycket frukt och grönsaker ökar vi möjligheterna att må bra samtidigt som vi motverkar flera vanliga sjukdomar, säger AnneLie Johansson, folkhälsovetare på landstinget i Östergötland, i ett pressmeddelande.