Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nej tack till lag mot krogrökning

FINSPÅNG
Restaurang Hyttan och puben Jolly scotsmen var båda med i undersökningen. På Hyttan råder rökförbud, på Jolly scotsmen går det fortfarande bra att röka.
Men ingen av de två restaurangernas chefer vill ha ett lagstiftat rökförbud.

På restaurang Hyttan är det rökfritt sedan fem år tillbaka. Lasse Palmquist, chef på Folkets hus, har även själv slutat röka.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

På restaurang Hyttan är det rökfritt sedan fem år tillbaka. Lasse Palmquist, chef på Folkets hus, har även själv slutat röka. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2003-06-27 06:00
På restaurang Hyttan i Folkets hus har det varit rökförbud i över fem år. Hela huset är rökfritt. Caféet är öppet dagtid, men det anordnas även blueskvällar en gång i månaden.
- Då är det öl, vin och hela köret. Men rökarna går ut på trappan. Vi har inte stött på något problem, säger Lasse Palmquist som är chef på Folkets hus.

<b>Rökande bingospelare</b>
Sedan tänker han efter lite och kommer ihåg när det infördes rökförbud på bingon.
- Då blev det lite gny. Jag tror bingoarrangörerna förlorade pengar på rökförbudet. Det hör nog till att röka när man är lite nervös, säger han.
Ibland händer det att någon smygröker på toaletten men det hör till ovanligheterna.
Lasse Palmquist tycker det är bra med rökfria restauranger för personalens skull men tror inte på ett förbud.
- Det är lite snett när de lagstiftar om förbud. Det går att lösa på andra sätt. De går ju ut, det ser vi ju här, säger han.

<b>Går från bordet</b>
På puben Jolly scotsmen infördes den rökfria avdelningen för två år sedan. Många väljer att äta mat där, men den utnyttjas inte särskilt mycket när det är disco.
Folk går ofta från bordet för att röka.
Vd:n Anders Bergström är också emot ett lagstiftat rökförbud och tycker det räcker med en rökfri avdelning.
- Ska gästerna behöva gå ut och röka? Det kanske snöar eller regnar och är kallt. Då måste man ha en stämpel också och blir det en folksamling utanför kan det lätt bli lite bråkigt, säger han.

<b>Personalen</b>
Om Jolly scotsmen skulle bli helt rökfri nu skulle restaurangen påverkas negativt tror Anders Bergström. Rökare skulle gå någon annanstans.
Det vore i och för sig bra för personalen, men många av dem röker själva, menar Anders Bergström.
- På alla arbetsplatser finns det farliga saker, till exempel maskiner, som man inte vill utsätta personalen för. Men det går inte att förbjuda allt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om