Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Någonting måste göras"

- Vi måste analysera och försöka ta reda på vad det beror på. Något måste göras.
Så reagerar Nyhemsskolans rektorer på siffrorna som visar att mer än var femte niondeklassare saknar betyg i något av de tre kärnämnena.

Foto: carolina nilsson

FINSPÅNG2011-02-26 03:00

Sedan årsskiftet heter Nyhemsskolans nya rektorer Marie Doverhag och Petra Bergenbrant. Därför är det ingen lätt uppgift för dem att säga, eller ens försöka gissa, varför antalet elever i nian med underkända betyg i kärnämnena svenska, engelska och matematik, ökar.

- Det är svårt att säga eftersom vi precis har börjat. Men det här är någonting vi måste analysera. Vi har ett kunskapsövergripande arbete att jobba med i och med den nya skollagen och läroplanen, säger Marie Doverhag.

Syftet med den nya skollagen och nya läroplanen är bland annat att eleverna ska nå en högre måluppfyllelse. Nu kommer dessutom mycket hårdare krav att ställas på våra högstadieelever. Från att "bara" ha behövt minst godkänt i tre ämnen, krävs från och med vårterminen 2011 godkänt i minst tolv ämnen för de som vill läsa en studieförberedande utbildning på gymnasiet, och minst åtta godkända ämnen för de som vill läsa en yrkesförberedande.

Rektorerna har flera tankar om vad som behöver göras för att uppfylla målen.

- Vi måste vara tydligare med vad som krävs, så att eleverna verkligen vet vilka mål de jobbar mot och känner sig mer delaktiga, säger Petra Bergenbrant.

"Multilärare"
Lärarna har en väldigt stor betydelse. Men nödvändigtvis inte att de är fler.

- En lärare ska kunna så många olika saker som att undervisa, ge en alternativ undervisning till de elever som behöver, ha olika material i undervisningen och kunna ge individuell undervisning efter varje enskild elevs behov. Det är inte helt lätt. Samtidigt ska de ha en fostrande roll, det står i skollagen, säger Petra Bergenbrant.

- Finspång har en lärartäthet på 8,3 medan riket ligger på 8,2. Så det är kanske inte alltid är mängden lärare som avgör, fortsätter Marie Doverhag.

På Nyhemsskolan träffar varje klass sin mentor en gång i veckan för att utvärdera veckan som gått.

- Då ges tid för var och en att reflektera över det man gjort. Detta skulle vi kunna utveckla ännu mer, säger Petra Bergenbrant.

- Det är viktigt att eleverna är medvetna om vad som krävs av dem för att nå målen, säger Marie Doverhag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om