Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mutavslöjanden ger hårdare koll

Efter senaste tidens avslöjanden om mutbrott inom kommuner är kontrollen inom Finspångs kommun hårdare än vanligt. Samtidigt är en ny lag om mutor på gång i Sverige.

Foto: Malin Perk

FINSPÅNG2010-11-09 03:00
Samtidigt som avslöjanden om mutbrottsskandaler inom kommuner avlöser varandra - bland annat Folkbladets avslöjande om kommuntjänstemannen i Norrköping som lät kommunen bekosta ett privat sommarstugebygge - kommer nu förslag på en ny mutlagstiftning. Med enklare språk och tydligare gränsdragning ska lagen bli lättare att förstå. Termen "bestickning" byts till exempel ut mot "givande av muta". Enligt ett förslag i utredningen bör mutlagstiftningen kompletteras med en så kallad "svensk kod" - "god sed" inom näringslivet för hanteringen av gåvor, belöningar och andra förmåner. Den skulle omfatta kommunala bolag och kan ge en värdefull vägledning för kommuner och landsting om vad som gäller vid samarbeten med näringslivet. Något som Anders Axelsson, kommundirektör i Finspång, ser positivt på.- Man måste verkligen vara medveten om vad som händer. Det är till exempel okej att bli bjuden på en lunch, men man bör vara medveten om att den som bjuder kan vilja ha något tillbaka. Man ska vara uppmärksam, säger han.Hårdare koll
Han kallade snabbt till chefsmöte efter avslöjandena om oegentligheter i kommuner runt om i landet.- Vi har gått igenom rutinerna och haft det uppe och diskuterat frågan på chefsmötena. Det kanske mest kvalitetssäkrande för oss är när vi attesterar fakturor, att vi verkligen fått de leveranser vi betalar för, säger Anders Axelsson.Är kontrollen större nu?- Definitivt, när det händer sådana här saker så flaggar vi upp det direkt och tar upp det på mötena, säger han.Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ser positivt på förslagen i utredningen, men tycker att det kunde bli än mer tydligt när det gäller kommunernas och landstingens praktiska tillämpningen av lagen. Det är till exempel fortfarande otydligt vad som gäller för en kommunalt anställd som inte sysslar med myndighetsutövning, till exempel ett vårdbiträde, som får gåvor från en äldre efter att ha arbetat med hemtjänst i den äldres hem. - Det är cheferna som måste hantera den frågan. Lagstiftningen och interna regler uttrycker vad som gäller, men sedan ska det som står tolkas. Vi kan hjälpa till med till exempel utbildning. Det är en etisk fråga att inte ta emot gåvor inom till exempel äldreomsorgen, säger Anders Axelsson.Ingen misstanke
Han har inte hört att någon chefstjänsteman inom kommunen blivit erbjuden någon form av muta. Han har heller inte tänkt starta någon utredning för att säkerställa att Finspångs kommun har rent mjöl i påsen.- Det finns ingen misstanke om brott, säger Anders Axelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om