Från början hette den Gossorkestern och startades 1942. På 60-talet tilläts flickor vara med och man bytte då namn till Finspångs Skolmusikkår.
– Ja, jag var med i skiftet. Jag började som 12-åring i Gossorkestern och spelade sedan i Skolmusikkåren. Jag köpte ett valthorn för ett par månader sedan och det är 55 år sedan jag spelade. Frun vet att jag har köpt ett men hon vet inte att jag ska spela idag, säger Conny Tillberg.
Under lördagens jubileumskonsert var det inte bara dagens musikkår som spelade, man hade även bjudit in tidigare medlemmar.
– Vi är ungefär 25 i kåren och 10 personer som har varit med tidigare kommer också idag. Och så har vi vår orkester för mellanstadiet, Medvind, med också, säger Johan Åhs, lärare på Kulturskolan och ledare för Skolmusikkåren.
Johan berättar att även om det ibland kan vara lite svårt att få unga till Kulturskolan är det många av dem som gärna går med i Skolmusikkåren när de når högstadiet och får vara med.
– Jag tyckte att det verkade kul och mina föräldrar var väl lite drivande också eftersom de spelar i orkestrar och vet att det är roligt, säger Alma Tageman.
Hon håller med vännerna om att det bästa med orkestern är att få hitta på saker tillsammans, och då framför allt resorna.
– Det var nog kanske resan till Italien som var roligast, vi hade väldigt kul ihop, säger Sofie Vind.
– Ja, det var ju nästan en solsemester. Vi hade visserligen konsert varje kväll men på dagarna var vi lediga så då solade och badade vi och bara umgicks, säger Felicia Freij.
En som både har fått uppleva Skolmusikkåren som både medlem och ledare är Allfred Broström. Han spelade i orkestern runt millennieskiftet och nu har han, tillsammans med Johan Åhs, varit ledare i två år.
– Egentligen är det ingenting som har ändrats, jo - att det är nya medlemmar. Och så har vi bytt lokaler för våra rep från Bergska till Kulturhuset. Men i det här fallet är det positivt utan större förändringar. Blåsorkestern har en stark tradition i Finspång och det märks att man stöttar det från både kommunen, näringslivet och invånarna, säger Allfred Broström.
Jubileumskonserten, som varade i två set med en paus emellan, hade frivillig entré och Per-Erik Störe som konferencier.
– Vi är ju vana vid att det mest kommer föräldrar när vi spelar men idag tror jag att det blir många fler, säger Johan Åhs innan han skyndar iväg för de sista förberedelserna.