Ai-Rada Uengkun driver thairestaurangen Siam Kök i centrala Finspång. I lördags samlades ett 40-tal gäster i hennes lokaler när buddhistmunkarna Ven Chaiyan Dhavadhammo och Jedsakorn Chaisena anordnade en ceremoni.
– Det handlar om att skänka lycka och framgång, både till personer och till verksamheter. Det är en stor Buddhadag som firas på många olika ställen. Den 13 oktober är det exakt två år sedan Thailands kung Bhumibol dog, berättar Ai-Rada Uengkun.
Vid sin död hade Bhumibol varit kung i 70 år och var därmed världens längst regerande monark, som endast regerat själv, som vuxen.
Munkarna, som kommer från templet Wat Siammin Mangkalaram i Norrköping, förmedlade visdomsord när de ledde deltagarna i en över 30 minuter lång bönestund.
– Vi tror på godhet i buddhismen. Att göra goda gärningar ger bra karma. Vi läser buddhistord och hedrar även de döda, informerar Ven Chaiyan Dhavadhammo.
Olika gåvor gavs till munkarna och ceremonin avslutades med att alla deltagare radade upp sig i en stor ring utanför restaurangen och skänkte ris till de båda munkarna.
Samtliga som medverkade hade med sig egen mat hemifrån. Det hade dukats upp alla möjliga rätter. Munkarna måste alltid äta innan klockan 12.
– Vi åker runt på olika platser i landet varje helg. Jag har varit munk i 18 år, varav två år i Sverige. Jag kom hit för att det är viktigt att behålla traditionerna för dem som bor utomlands, man behöver det andliga, betonar Ven Chaiyan Dhavadhammo.
Ai-Rada Uengkun är född till buddhist.
– Jag tror på att göra bra saker, det ger mycket tillbaka, även i nästkommande liv, säger hon.
Sohm Siggstedt Phongphan brukar vara med på de årliga ceremonierna.
– Det är viktigt att föra traditionen vidare, man vill behålla sina rötter, påpekar hon.
Sohm flyttade från Thailand till Finspång för 22 år sedan.
– Jag kom från stora staden Bangkok till lilla Finspång. Första tiden var det en väldig skillnad. Jag kom på vintern och det var så tyst här. Nu vill jag inte bo någon annanstans. Folk är trevliga, lugna och ödmjuka här och naturen är jättefin, säger hon.
Sohm hade med sig mat i form av ris, lax och päronpaj till munkarna.
– Det går att välja vilka gåvor som helst. De ger sina visdomsord tillbaka. I nästa liv får vi det bättre, det tror vi på i buddhismen, konstaterar Sohm Siggstedt Phongphan.