Anledningen till avgången är flera. Dels har åren som ordförande tagit mycket tid och kraft. Dels väntar nya utmaningar inom IF Metall, där Jan-Erik Svenblad har ett ombudsmannauppdrag. Och så har han blivit farfar.
- Mitt uppdrag inom IF Metall kommer ta mycket kraft. Nästa år ska tre avdelningar slås samman till en. Jag har ett jobb som nästan är mitt intresse. Jag brinner för frågor som rättvisa, tillväxt och jobb för alla. Enskilda människor kan bli hårt drabbade av till exempel myndighetsbeslut och jag vill hjälpa de som drabbas. Det tar mycket tid, säger han.
- Man orkar inte med hur mycket som helst. Och så har jag en familj också! Ombudsmannajobbet tar mycket tid och familjen har fått ställa upp mycket, fortsätter han.
Det var ett sargat partis ordförandeklubba som Jan-Erik tog över i augusti 2008. Samarbetet med Vänsterpartiet hade knakat i fogarna hela våren och renderade i att V tillslut bröt samarbetet, för att i stället söka dito med Allianspartierna. Från att vara ett majoritetsparti ena dagen - hamnade S i opposition för första gången någonsin.
- Det var en mycket turbulent tid som har tagit mycket kraft, säger Jan-Erik.
Flera uppgifter
I en intervju med Folkbladet hösten 2008 berättade Jan-Erik att partimedlemmarna behövde hitta tillbaka till glädjen i politiken. Partiet behövde även ställas om till ett oppositionsparti, de inre motsättningarna hanteras och politiken bli tydligare.
- Vi har fått mycket kritik för att vi är för otydliga. Ena gången har vi tyckt si, andra gången så. Det har skapat förvirring bland de andra partierna. Vi har varit vana att bestämma själva och när vi nu måste samarbeta så kan vi inte fatta beslut efter vad vi tycker just nu. Det måste finnas en tydlighet, säger han.
En av de första sakerna Jan-Erik fick göra var att "hantera de interna motsättningarna". Han bad medlemmarna se på saker ur andra perspektiv och fick möta kommentarer som "så har vi aldrig gjort" eller "det är fel att göra så här".
- Det handlar ju om människor som jobbat länge inom partiet. När vi tittade på varför samarbetet sprack på principiell nivå var de flesta överens - men när det sedan skulle överföras i praktiken och jag fick säga till vissa medlemmar att det fanns andra mer lämpade för förtroendeuppdrag, så blev det så klart jobbigt för vissa, säger han.
Tillbaka till glädjen
Har S hittat tillbaka till glädjen? Ja, tittar man på hur partiet tog tillbaka makten med V och MP vid valet 2010 och att det faktiskt går att återuppta ett samarbete, så verkar partiet i alla fall på rätt väg.
- Vi har fått många nya, yngre, medlemmar och det är roligt att se hur de tar för sig! Och då menar jag inte bara Anders och Ulrika. Att vi har "varannan damerna och herrarna" är viktigt och nu gäller det att organisationen fortsätter utvecklas!
Jan-Erik vill gärna lyfta fram partiets 100-årsjubileum, som visserligen firades ett par år för sent eftersom det rätta året för jubileet var 2008 och då var det inte riktigt rätt tajming för fest i Finspång.
- Det var väldigt lyckat! Gösta Johansson från Göteborg var här och ja, det var väldigt positivt, säger Jan-Erik.
Viktigt med rutiner
Han är glad att S och V hittade tillbaka till varandra, tillsammans med MP efter valet 2010, och att de nu samarbetar igen:
- Jag är glad att vi har det här "Svamp-samarbetet", att vi har lycktas skapa ett stort förtroende lokalt, trots historien, och hoppas att vi kan fortsätta med det!
Han har strukturerat upp ett schema som ska hjälpa majoritetspartierna att samarbeta. För det kommer frågor där partierna inte är överens, som exempel kan nämnas Ekesjö skolas nedläggning, där S och V vill lägga ner, medan MP är emot. Ett annat exempel är hur S och V inte kunde komma överens i bygg- och miljönämnden, i frågan om Ryttarkamraterna, och V röstade med Alliansen.
- Det viktigaste är att ha rutiner när saker händer. Att alla vet vad de kan förvänta sig. Det kommer bli ett kompromissande där de ena kanske får stå tillbaka ena gången och de andra nästa. Att tidigt vara tydlig med vad man tycker är viktigt!
Vem som ersätter Jan-Erik på posten bestäms i slutet av månaden.