Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Moderna språk" läggs ner

Den extra språkundervisningen i årskurs sex i Finspång, läggs ned. Det beslutade en oenig kommunstyrelse vid sitt senaste möte.

FINSPÅNG2015-03-11 13:23

– Det här språkvalet, som vi kallar moderna språk, kommer att läggas ned från och med höstterminen i år, säger kommunalrådet Stefan Carlsson (V). Det är viktigt att poängtera att eleverna kommer att läsa lika mycket moderna språk även i fortsättningen, utan det som sker är att man fördelar lektionstiden på ett annat sätt framöver i årskurs sju, dit den här undervisningen flyttas.

Vad är då orsaken till den här förändringen?

– Det finns en lite fördel att ha det som i dag i årskurs sex och det är att det är bra att läsa nya, moderna språk i lägre åldrar. Men det finns mycket som drar ned den här fördelen och det är att många elever åker väldigt mycket buss, vilket kostar pengar. Men det är en lite del av problematiken, utan det värsta är att det går bort så mycket annan lektionstid, på grund av resorna, från landsbygdsskolorna. Och inne i centrala Finspång, går det också åt tid, men då för långa promenader eller cykelturer och en riskfaktor är att vi inte heller vet vad eleverna gör under förflyttningen.

– Sedan är den här språkundervisningen för tyska, franska eller spanska, frivillig och därför väljer inte alla de här språklektionerna, Så dom eleverna är kvar på sina skolor, som då bemannas med andra lärare, vilket tär på lärarresurserna i stort.

Den politiska oppositionen vill ha kvar språken i årskurs sex och reserverade sig alltså mot det här beslutet.

– Ja, så var det, men de har inte kommit med något eget förslag, menar Stefan Carlsson. Inte mer än att man kan köra distansundervisning på internet, som i Norrland. Men vi är ingen Norrlandskommun och heller inga bevis för att det skulle bli en bra utbildning. Och dessutom skulle det bli kostsamt.

– Dessutom kan jag lägga till att alla rektorer är positiva till den här återflytten av språken till årskurs sju, för att de ser hur svårt det är rent organisatoriskt att klara den här undervisningen. Även skolråden, det vill säga föräldrarna, är också positiva till att resandet för årskurs sex-eleverna nu försvinner och därmed hamnar vi också i samma situation som Norrköping, som också har moderna språk först i årskurs sju.

Ulrika Jeansson (S) lägger dock till en nyhet:

– Vi kommer att införa ett introduktionspaket för årskurs sex, ett paket, där eleverna får prova på de tre aktuella språken, franska, tyska och spanska, så att man förhoppningsvis sedan får lättare att välja ett av de här språken, när de börjar i årskurs sju.

soren.bostrom@folkbladet.se

011 - 200 448

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om