Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Moderaternas nya ordförande gillar inte "köksbordsgnället"

FINSPÅNG
Solweig Stjernvall är Finspångsmoderaternas nya ordförande och hon vill att moderaterna ska bli bättre på mjuka frågor och på organisering.

Moderaternas nya ordförande i Finspång, Solweig  Stjernvall, tar sitt på politiska engagemang på fullaste allvar.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Moderaternas nya ordförande i Finspång, Solweig Stjernvall, tar sitt på politiska engagemang på fullaste allvar. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-04-15 00:00
Sitt politiska arbete började hon i Finspång i samband med valet 1998. Då stod hon sist på listan. Hon satt som ersättare i barn- och utbildningsnämnden, där hon så småningom blev ordinarie. Under 2002 var hon vice ordförande i moderaternas Finspångsförening. Sedan maj 2002 sitter hon i kommunfullmäktige.
- Ska jag göra något, ska jag göra det ordentligt. Jag vill inte ha mitt namn på en lista som någon utfyllnad, säger Solweig Stjernvall.

<b>Moderatkvinnor</b>
Att hon tar sina uppdrag på allvar förstår man när hon berättar om utbildningen hon går för moderatkvinnorna. Det handlar om en grupp kvinnor som väljs ut av länsförbundet.
- Vi träffas två gånger om året, fredag till söndag och då pratar vi bara politik. Det är rätt skönt att det bara är tjejer och det är skönt att slippa prata blöjor och recept och istället bara prata politik. Man är helt slut efter en sån helg när man suttit uppe sent på nätterna, men det är jätteroligt och nyttigt.
Senaste träffen var för ett par veckor sedan och då pratade de media.

<b>Folkpartist</b>
Men det politiska engagemanget började egentligen betydligt tidigare än 1998. Redan som 17-åring satt hon med i styrelsen för Svenska Folkpartiet i Borå Landskommun i Finland. Det politiska har alltid funnits i hennes närhet och hennes pappa var aktiv politiker i Svenska Folkpartiet.
- Jag var pappas publik under alla år och lärde mig mycket av honom, säger Solweig Stjernvall.

<b>Till Sverige 1976</b>
När hon kom till Sverige 1976 började hon engagera sig i frågor som gällde barnen. Genom sina egna barn kom hon att bli klassmamma och aktiv i Hem och Skola.
- Jag tycker inte om när saker inte fungerar, då gör jag nåt istället. Jag tycker absolut inte om "köksbordsgnället"!

<b>Inte bara skatt</b>
I senaste riksdagsvalet gick det riktigt dåligt för moderaterna. I Finspång gick det bättre men inte bra, man förlorade två mandat.
- Jag tror att vi skulle vinna på att ha olika valdagar för kommun- och riksdagsval. Då blir det lättare att jobba med de lokala frågorna och föra fram vårt budskap.
Solweig Stjernvall menar att moderaterna måste bli bättre på att förklara vad man egentligen menar. Att bara prata skattesänkningar utan att förklara varför fungerar helt enkelt inte.
När jag frågar om Bo Lundgren var en sån som hade svårt att föra fram det egentliga budskapet och prata bortom skattesänkningar ler hon. Själv tror hon att en kvinnlig partiledare har lättare att föra fram de mjukare budskapen.

<b>Grodhoppning</b>
- Christina Axén Ohlin tror jag skulle bli en bra partiledare. Jag blev imponerad av henne och hennes kunskaper när vi träffades. Hon hade en enkel och folklig framtoning.
Att Christina Axén Ohlin har rykte om sig att vara hård, obekväm och inte alltid kunna hålla tand för tunga är inget hinder.
- Det är väl inte så farligt om det hoppar grodor ur munnen nån gång, ibland kan det till och med behövas.
I höst är det EMU-val och Solweig Stjernvall tror att det blir svårt för Sverige att stå utanför.
- Det kommer till exempel att bli svårt att få företag att stanna kvar i Sverige.

<b>Dygnets alla timmar</b>
När jag frågar vad hon gör just nu och vilka frågor hon tycker är viktigast, börjar jag undra hur många timmar hon har på sina dygn. Det verkar vara betydligt fler än 24 i alla fall.
Hon vill prioritera skolfrågor i kommunen, införa ett läsförståelsetest för alla elever i klass två, så att de i fortsättningen kan tillgodogöra sig kommande undervisning.
Hon arbetar som textillärare i Motala och till hösten ska hon börja läsa pedagogik på universitetet på halvfart. Hon har en syateljé i Hällestad och till pingst ska hon sytt upp två bröllopsklänningar.
Hon ska åka till Bryssel på studieresa och arbeta med EMU-valet. Hon ska helt enkelt göra en väldig massa saker.
Utom att sitta vid köksbordet och gnälla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om