Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Minns majoren i Majorsvillan

Majorsvillan är riven och snart är det dags för Majoren! Det handlar om två bostadshus i centrala Finspång, som bytt plats på samma tomt.

Majorsvillan. Så här såg Majorsvillan ut, när den fortfarande såg praktfull ut. Personerna på bilden är sonen Åke Lindgren samt hans föräldrar Emy och majoren Eric Lindgren.

Majorsvillan. Så här såg Majorsvillan ut, när den fortfarande såg praktfull ut. Personerna på bilden är sonen Åke Lindgren samt hans föräldrar Emy och majoren Eric Lindgren.

Foto: Privat

FINSPÅNG2017-01-30 06:45

För många äldre var Majorsvillan, byggd 1876, en välkänd byggnad på Mattias Kaggs väg. Men nyligen revs den, för att ge plats åt det nya höghuset med åtta våningar, som nu byggts på samma tomt.

– Det känns roligt att Vallonbygden bestämt att nya höghuset ska heta Majoren, som minne av Majorsvillan, säger Bo Lindgren, 70, och får medhåll av brodern Lars. 69.

De båda är före detta lärare i Finspång och barnbarn till Eric Malkolm Lindgren, som var trafikchef och major vid Järnvägen i Finspång och den som gav Majorsvillan dess namn, när han 1917 blev utnämnd till major.

– Annars flyttade de in redan1902, när han var löjtnant, men husnamnet kom först när han avancerade till majorsgraden.

Båda Bo och Lars är inbjudna till invigningen av det nya höghuset senare i februari.

– Det känns både roligt och hedrande, att få vara med vid invigningen och på det viset knyta samman historiens vingslag mellan Majorsvillan och Majoren, på den här platsen, säger Bo.

Har ni många egna minnen kvar av Majorsvillan?

– Nej, i princip ingenting, säger Lars Lindgren. Farfar Eric dog redan 1940 och farmor Emy flyttade ut ur Majorsvillan året därpå, det vill säga långt innan jag och Bo föddes i slutet av 1940-talet. Så mitt enda egna minnen, är att jag hade Majorsvillans garage som replokal för ett musikband med lärarkollegor här i Finspång.

Men ni kanske har varit inne i villan på senare år?

– Ja, säger Bo, och det var faktiskt strax innan Majorsvillan revs, då vi arrangerade en rivningsmiddag inne i huset och i matsalen, där det ska ha förekommit många kulturella festligheter förr i tiden. Och det kändes bra att på det viset ta avsked av villan, där vår släkt huserade i många år.

– Och när det gällde kulturminnen, kunde man läsa i gästboken att många av dåtidens kulturkändisar i Sverige gästade Majorsvillan, som tonsättaren Wilhelm Stenhammar, §grevinnan Alice Trolle, sångerskan Marianne Mörner, skulptören Gunnar Nilsson och, minsann, hela Norrköpings Symfoniorkester! Även snuskungen Pehr Schwartz från Norrköping och Stalchefen Leire tillhörde gästerna i villan och har skrivit in sig i den digra gästboken.

Känns det tråkigt för er att Majorsvillan är borta?

– Nej, inte direkt, säger Lars. Den var ganska förfallen efter att periodvis stått tom och andra perioder använts på många olika sätt under årens lopp, bland annat till flyktingmottagande för lettländare under andra världskriget, till kontor för kommunens plan- och bygglovsavdelning, som förråd, som lokal för kommunala musikskolan och som boende för hemlösa i slutskedet.

– Men villan var häftig i sina glansdagar och ritad av kände arkitekten Axel Kumlin, som bland annat även ritade Grand Hotel i Stockholm. Och precis innan villan nu revs, dokumenterade jag hela villan med min filmkamera, för att spara som ett släktminne för framtiden, berättar Lars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om