Landsbygdsminister Eskil Erlandsson vill bli bäst i Europa på mat och matturism. 2009 satsade regeringen 30 miljoner kronor på mat och upplevelser på landsbygden. Prioriteringsområdena sattes till kompetens- och utvecklingsinsatser inom småskalig livsmedelsförädling.
- I nästan varje stad i Tyskland finns ett charketuri, ett bageri, ett slakteri. Därför att det finns en efterfrågan! Det är dyrt, men det säljer. För att vi ska kunna få det så måste finnas bönder som vågar satsa och då krävs mer lönsamhet, enklare regler och att bönderna faktiskt tycker att det är kul att hålla på med det här, sade han, något han återkom till gång på gång under kvällen.
Landsbygdministern vill ge utrymme för det småskaliga närproducerade, bland annat genom att dela offentliga upphandlingar och ta bort onödiga kostnader kring "regelkrånglet".
- Vi har redan tagit bort tre miljarder kronor från regelkostnader, sade han.
Ost i Kina
Ett annat mål, i det ministern döpt till "Matlandet" är att fördubbla Sveriges export av varor som lantbrukare producerar.
- Det vore bra om vi exporterade lika mycket som vi importerar. Det skulle ge fler jobb. Vi har alla förutsättningar för att exportera mer: stora ytor, god djurhälsa och en välutbildad yrkeskår. Slöseri att inte använda, menade ministern.
För att göra svenska varor mer konkurrenskraftiga vill Eskil Erlandsson förbättra villkoren för de svenska lantbrukarna genom att bland annat sänka arbetsgivar- och egenavgifter ännu mera och införa schablonavdrag. Och att det skulle finnas länder som är intresserade av svensk mat, har Eskil Erlandsson gjort vissa kalkyler på:
- Tänk om en miljard kineser skulle lägga en extra ostskiva på mackan på morgonen. Det skulle betyda att det skulle gå åt 20 tusen ton ost mer i veckan än vad det gör nu. Och vem ska producera? Jo, vi!
Skymundan?
Många höjde sina röster och menade att Sverige har svårt att konkurrera på lika villkor eftersom, som någon uttryckte det, "vi alltid ska vara så duktiga och agera storebror" med många och krångliga regler.
- Vi måste ha regler, de går inte att ta bort. Däremot kan de förenklas. Och det gäller det att kämpa så att alla djur till exempel har det lika bra oavsett i vilket land de bor i. Det vinner även vi på, menade Eskil Erlandsson.
Greger Arvidsson, ordförande i LRF i Finspång, var lite bekymrad över om jordbruket kommer i skymundan sedan Eskil Erlandssons titel byts från jordbruksminister till landsbygdsminister. Tvärtom, menade ministern:
- Förut hanterade jordbruksdepartementet fiskerifrågor. Något som inte alls hörde hemma där. Nu heter det landsbygdsdepartementet och vi hanterar djur och jord och den produktion vi har i vårt land, sade han.