Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Mer familjevänligt"

Han älskar storleken – men avskyr bruksandan.I snart 30 år har stockholmaren Denny Lawroth, 67, bott i Finspång, kommunen han från och med nu ska styra med sin vallians.

Foto: Titti Olovsson

FINSPÅNG2008-09-03 03:00

Snart väljs han formellt till ny ordförande i kommunstyrelsen. Ett uppdrag som bland annat innebär ansvaret att förbereda ärenden som ska behandlas i kommunstyrelsen och leda dess möten.
Trodde du att du någonsin skulle sitta i den här positionen i Finspångs kommun?
– Hade jag inte trott att den möjligheten fanns hade jag nog inte gett mig in i politiken. Men mitt mål har varit att tillhöra majoriteten, inte att bli kommunstyrelsens ordförande.
Hur känns det nu då?
– Spännande!
Vad betyder maktskiftet för Finspångs kommun?
– Generellt tror jag inte att det är bra att en majoritet sitter för länge. En växlande majoritet vässar organisationen. Jag tror vi kan nå de mål som vi har. Det har många gånger varit mycket prat och lite verkstad och jag hoppas vi kan få mycket verkstad.
Okej, men konkret, hur kommer Finspångsborna märka av den nya majoriteten?
– Till exempel genom centrumutvecklingen och vision Grosvad som vi jobbar vidare med. Sedan vill vi att Finspång blir mer familjevänligt, med till exempel större valfrihet inom barnomsorgen och bättre lekplatser.
Vad tror du om den tänkta evenemangsarenan på Grosvad?
– Det är ett spännande koncept, vi måste bara hitta ett sätt att investera och driva.
Vilka frågor tror du kan bli svårt att samarbeta omkring?
– Svårt att definiera. Vi har högt i tak i våra diskussioner och landar i gemensamma ståndpunkter.
Vad är viktigast för att få ekonomin i balans?
– Att bromsa kostnadsökningen och effektivisera verksamheten. Vi jämför oss med liknande kommuner och ser på så sätt var vi har högre kostnader.
Kan det betyda uppsägningar?
– Det är inte uteslutet. Men vi har hög medelålder inom verksamheten så vi kan utnyttja pensionsavgångar.
Vad händer med Finspong College?
– Om det startar 2009 eller 2010 vet jag inte. Ett förslag är på väg fram just nu. Jag hoppas vi hittar en bra samverkan för näringslivet och CNG. Det är nödvändigt för gymnasieskolan om vi ska vara med i konkurrensen.
Tror du att er partikonstellation skulle kunna bli verklighet i riksdagen?
– Man ska aldrig säga aldrig. Men det är svårt att vara så pragmatisk som man är på kommunal nivå. Det är lite lättare att samarbeta här.
Nu kommer några synpunkter som Finspångare tagit upp på kommunens e-forum. Ett inlägg handlar om att lekplatser och parker är illa skötta. Vad svarar du på det?
– Vems är lekplatserna? Är de kommunala tycker jag att vi ska få dem i ordning. Men många ägs av bostadsbolag och då är det deras sak.
Någon tycker att simskolan på Arena Grosvad är för dyr?
– Det är inomhus med tempererat vatten. Det måste ge utslag. Alternativet är att ha simskola ute på sommaren. Sedan har ju skolorna simundervisning.
En Finspångare undrar hur ni ska locka fler att stanna kvar/bosätta sig här.
– Ett mål vi har är att få folk att flytta till Finspång. Vi vill skapa en bild av Finspång som ett attraktivt ställe att flytta till. Vi har bra skola och barnomsorg. Med högre bostadskostnader tror jag att det på sikt blir naturligt för Norrköpingsbor att bosätta sig här, precis som Linköpingsbor flyttar till Mantorp.
En annan invånare tycker ni borde anställa ungdomar extra för att umgås, till exempel fika och gå promenader, med äldre som är ensamma. Hur ser du på det?
– Det skulle vara önskvärt. På sommaren har vi ett stort antal ungdomar som sommarjobbar inom äldrevården. Men man kan ju inte begära att de som studerar ska jobba på helgerna.
Två skolelever tycker ni borde satsa på fler lärare till skolan.
– Vi i Finspång ha en förhållande hög andel vuxna i skolan om man jämför med andra liknande kommuner. Så det är nog inte det som behövs nu. Dessutom är det inte möjligt med den ekonomi som vi i dag har.

Namn: Denny Lawrot.
Ålder: 67 år.
Sysselsättning: Pensionär, politiker.
Familj: Hustru, 2 barn, 4 barnbarn och ett
5:e på väg.
Bor: Doverstorp.
Bakgrund: Flyttade från Stockholm till Finspång 1979. Jobbade inom inredningsbranschen med offentlig miljö och fartygsinredningar. Köpte en köksbutik i Finspång och  jobbade med köksinredning.
Intressen: Samhället. Fritid vet jag knappt hur det stavas men jag snickrar lite på huset och läser böcker.
Hjärtefrågor: Att skapa förutsättningar för landsbygdsutveckling. Det är inte att lägga ner förskolan i Hävla utan att hitta lösningar för varje ställe.
Bäst med Finspång: Lagom storlek, naturen och förutsättningarna för landsbygden.
Sämst med Finspång: Bruksandan ”inte kan väl vi...”. Det är en belastning. Jag tycker man har fokuserat på det som går dåligt i stället för det som går bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om