– De historiska vandringarna med guider, var ett samarbete mellan Siemens och Finspångs Kommun och startade i samband med Siemens 100-årsjubileum 2013., berättar Madeleine Davidsson på Siemens informationsavdelning i Finspång. Vi anlitade Linköpings Guideklubb för uppdraget,
– Förra året samarbetade Siemens och kommunen i ett nytt projekt i slottsparken, den internationella nycirkusfestivalen Cirkusslottet. Den kommer tillbaka i augusti år igen, nu i dubbelt så många dagar och med ännu fler akter, vilket vi ser mycket fram emot!
Vandringarna skedde i Slottsparken, där nycirkusfestivalen också anordnas.
När det gäller själva slottet ägs det idag av Siemens som för brukstraditionen vidare genom att använda det som huvudkontor för turbintillverkningen.
Det är därför inte tillgängligt för allmänheten, men med oregelbundna mellanrum brukar Siemens bjuda in allmänheten till visning av slottets domäner inomhus.
– Senast var 2014, året efter vårt 100-årsjubileum. Då visade vi inte bara slottet för allmänheten, utan även våra övriga kontors- och industrilokaler här i Finspång.
– Då besöktes vi av cirka 5 000 personer, så det var väldigt lyckat och populärt.
Någon ny visning av slottet är inte inplanerat för dagen, men lär komma förr eller senare i framtiden.
Däremot är Slottsparken hela tiden öppen för allmänheten och bland annat har man ett stort midsommarfirande i parken framför slottet varje år och även valborgsfirande.
Har Siemens kontor i hela slottet idag?
– Ja, förutom den så kallade Aurorasviten, som är inredd med möbler från gamla tider och den våningen använder vi som representationslokaler, säger Madeleine Davidsson. Övriga slottet fungerar idag som kontorslokaler.
Finspångs slott ses som en riktig klenod för Finspångs kommun. Slottet är, på holländskt sätt, anlagt på en holme i Finspångsån.
Det började uppföras 1668 av Louis De Geer (1622–1695) efter ritningar av den holländske arkitekten Adriaan Dortsman (1635–1682).
Slottet stod klart 1685 och betecknades som ett typiskt lantslott från karolinsk tid.
Invändigt finns bland annat förnämliga stuckaturer av Carlo Carove. De är utformade med tunga listverk och dekorativa växtmotiv. Inredningsarbetena slutfördes av byggherrens sonson Louis de Geer, som även uppförde de båda flyglarna åren 1742 respektive 1790.
Den ena flygeln används idag som hotell med 20 rum medan den andra flygeln innehåller en restaurang, Slottsmässen, samt konferenslokaler.
– Här kan man lägga till att hotellet, restaurangen och konferenslokalerna också är öppna för bokning av andra än Siemens, säger Madeleine Davidsson.
Utanför slottet står det kanoner, som är tillverkade i Finspång 1866 och 1885/1886.
Inne i slottet finns också ett slottskapell, som ligger i slottets norra del och som tillkom genom att familjen de Geer och de inflyttade vallonerna omfattades av den reformerta tron.
Sitt nuvarande utseende fick kapellet 1890. Idag används det som gudstjänstlokal av Svenska kyrkan.
Man kan tillägga att slottet har en kulturmärkning och blev förklarat som byggnadsminne 1965.
– När man berättar om Finspångs slott och Slottsparken, kan man gärna även notera, att vi har ett turbinhistoriskt museum som öppnade 2015 och som ligger i Orangeriet ute i Slottsparken, säger Madeleine Davidsson. Det är vår personalförening Stalklubben som driver det och håller öppet för allmänheten varje torsdag året runt samt andra tider efter tidsbokning.