Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Med motiv från saga och surrealism

FINSPÅNG
Den ena hämtar sina motiv från myt och saga. Den andra målar bilder med drag av surrealism. På lördag öppnar Finspångskonstnärerna Zinat Lamoochi-Asls och Nadja Hirbods utställning på Finspångs bibliotek.
- Jag målar jämt, säger Nadja.

På lördag öppnar en utställning med målningar av Zinat Lamoochi- Asl och Nadja Hirbod.
FOTO: TITTI OLOVSSON

På lördag öppnar en utställning med målningar av Zinat Lamoochi- Asl och Nadja Hirbod. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-11-22 00:00
Zinat Lamoochi-Asl och Nadja Hirbod kommer båda från Iran, där de har utbildat sig till konstnärer. Båda två har studerat vid universitetet i Iran, men det är som Finspångsbor de lärt känna varandra. Nadja har bott här i drygt två år, Zinat i sju månader.

<b>Myt</b>
Zinat visar oljemålningar, med motiv från det forntida kulturfolket elam, som bodde i sydvästra delen av Iran, flera tusen år f Kr. Zinat härstammar själv från detta folk och ett mål med hennes konst är att berätta om dess historia.
Gammal keramik, Kelimmönster (till exempel mattor) och iranskt miniatyrmåleri är hennes inspirationskällor.
-Det är många i Iran som inte heller känner till detta, säger Zinats make som rycker in och tolkar vid behov.
Huvuddelen av Zinats verk berättaren gammal iransk myt om sju flickor som kommer bort från nomadstammen som vandrar till en varmare del av landet. I sitt sökande efter stammen råkar de ut för onda djävlar och måste gång på gång överlista dem och de råkar ut för flera äventyr, som Zinat visar i sina verk.
Nadja målar också mest i olja, men visar även akryl och litet grafik. Hon är också bildlärare på Nyhemsskolan. Båda konstnärerna har erfarenhet av undervisning från sitt hemland.

<b>Älskar Picasso</b>
- Jag älskar Picasso, berättar Nadja och tillägger att hennes lärare i Teheran, Broojeni har betytt mycket för hennes konstnärliga utveckling.
De flesta målningar som Nadja ställer ut har hon målat i Sverige. Hon funderar en stund på frågan vad flytten betydde för hennes måleri:
- Jag målar kanske mer surrealistiskt här i Sverige, drömmar har mer plats.
Människor och miljö är viktiga i Nadjas bilder. Hon använder sig av en stark färgskala och det finns en hel del abstrakta drag i hennes verk. Zinat väljer - i de verk hon visar den här gången - mättade färger i en detaljerad stil.
Zinat har tidigare ställt ut i Iran och Japan, Nadja i Iran och Sverige. På lördag startar deras gemensamma utställning som visas till och med 15 december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om