Maxtaxans baksida
FINSPÅNGI juli förra året infördes maxtaxa för äldre. I årskiftet ändrades pensionerna som i sin tur ändrade maxtaxan. För den som är äldre, har nedsatt syn, inte har talets gåva eller någon som kan hjälpa till att tyda de nya reglerna kan det vara näst intill omöjligt att veta vad som gäller.
Gunnar Martinsson och hans fru Maria förstår inte varför informationen kring det ändrade pensionssystemet och maxtaxan är så dålig. "Många äter för lite för de vet inte att de kan få maten subventionerad", säger Gunnar. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Själv har jag ju talets gåva och kan ta reda på saker och ting, men många äldre som jag pratar med är mycket upprörda över hur dåligt informerade de blivit, säger Gunnar.
<b>Ändrad pension</b>
Vid årsskiftet inträffade en förändring av pensionssystemet, det innebär att pensionen ska beskattas på samma sätt som arbetsinkomster. Pensionen höjdes före skatt för att kompensera skatten. Nytt är också att alla pensionärer måste deklarera, första deklarationen gäller 2003 och ska lämnas in 2004. Likaså måste den som har bostadsbidrag ansöka om det varje år.
Vid årskiftet höjdes också basbeloppet till 38 600. Den höjningen påverkade maxtaxan som höjdes till 1 544 kronor.
<b>Stor osäkerhet</b>
- Det råder en stor osäkerhet ute hos allmänheten när det gäller maxtaxan, säger Britt-Marie Thor, utredare på omsorgsförvaltningen.
Britt-Marie Thor och Mårten Davidsson, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska, tycker att det tidigare systemet var enklare, både för dem och för brukarna.
- Förr hade vi fyra olika nivåer och inkomsten redovisades en gång om året, säger Mårten Davidsson.
<b>Kan överklaga</b>
Nu kan det i teorin vara så att man kan behöva redovisa ändrad inkomst eller andra ändrade förhållanden varje månad. Men trots att det nya systemet skapat en osäkerhet för många så har färre personer hört av sig med frågor och klagomål än man trodde.
Efter införandet av maxtaxan görs också en individuell bedömning av avgiften.
- Varje beslut är överklagningsbart, men färre än vi trodde har gjort det, säger Britt-Marie Thor.
Den vanligaste missuppfattningen är att man inte ska betala mer än 1 544 kronor oavsett vad man har ansökt om för hjälp.
- Taket för avgiften är för hemtjänsten, inget annat. Inte mat, hyra eller serviceboende.
<b>Har inte råd med mat</b>
Vad många heller inte verkar känna till är at priset för den mat som man kan beställa hem genom matdistributioen går att få subventionerad.
- Ja, vi har gjort så att vi kan gå in och betala merkostnaden för maten. Det vill säga förpackning och administration. Vi har räknat fram att merkostnaden är 29 kronor per portion.
16 kronor istället för 45 kronor.
<b>Har inte råd med 45 kr</b>
- Jag vet många som inte beställer någon mat alls eller som beställer mat tre gånger i veckan och sedan delar upp portionerna så att de ska räcka en vecka, eftersom de inte har råd med 45 kronor per portion. De har ingen aning om att de kan få maten subventionerad, ingen har berättat det för dem, säger Gunnar Martinsson.
Själv fick han höra det ryktesvägen.
<b>Ska informera</b>
I det informationsblad som delades ut av Finspångs kommun inför maxtaxan i juli 2002 står ingenting om att man kan ha rätt att få maten subventionerad, men det är ändå meningen att handläggarna ska informera sina brukare om att det är möjligt.
- Vi är medvetna om att det har varit problem med informationen, men den delen som handlar om pensionsförändringarna sköts av Försäkringskassan och därifrån fick inte heller vi någon information innan årsskiftet, berättar Britt-Marie Thor.
Inte verklighetsförankrad
De förändringarna fick ju konsekvenser för maxtaxan och socialförvaltningen, men först efteråt fick handläggarna på omsorgsförvaltningen information.
Varken Britt-Marie Thor eller Mårten Davidsson låter särskilt glada över införandet av maxtaxan, dels betyder det mer administrativt arbete för dem och det är svårt för många att förstå, dels så är det faktiskt så att de pensionärer som redan tidigare hade det rätt gott ställt har fått det bättre medan "fattigpensionärerna" har blivit allt fattigare.
- Det är många som arbetar med det här som suckar och stönar och inte tycker att maxtaxan är förankrad i verkligheten, säger Britt-Marie Thor.