Mat för miljoner rakt ner i soporna
Varje år slänger Finspångs matbutiker varor för miljontals kronor. - Man lider när man får slänga mat, och tänker på de som inte har något, säger Jens Svensson på Ica Supermarket i Hårstorp.
Foto: Fotograf saknas!
Viberga Storlagers ekonomichef Bo Andersson instämmer i att det slängs mycket mat. -Vi har alltid fått slänga väldigt mycket och legat högt. För några år sedan tog vi beslut att inte ha någon förpackning själva och fick då lite längre datumgränser, säger han. -Vill man ha fräscha varor i diskarna måste man slänga. Det måste alltid finnas varor till kunderna, men vi jobbar på att hitta bättre beställningar, fortsätter Bo. Mats på Ica tycker bäst-före-datumen i vissa fall är för korta. - Företagen tvingas sätta för tighta datum för att vara på den säkra sidan. Vi gör det man kan. Vi gör exakta beställningar på databasis, men hur mycket som går åt varierar, säger han Mats är nu inne på att de regler som finns är lite föregångna. - Det känns som att tillverkningstekniken har sprungit ifrån lagstiftningen. -Ibland är de väldigt hårda, men det är också bra på ett sätt för att hålla en hög kvalitet, säger Stefan Bonnevier, butikschef på Bergslagshallen. Bo Andersson, Viberga, tycker inte att det är ett problem. - Jag tycker vi har en bra datummärkning. När datumet gått ut slängs maten, och fraktas till värmeverket där den eldas upp. Ingen kompostering
Prissänkning på varor med kort datum, och att skänka bort frukt och grönt, är två sätt vissa handlare tar till för att få ned mängden slängd mat. Utöver det finns i dagsläget inga andra alternativ utan livsmedel som utsätts för fysisk förstörelse, det vill säga att den blir för gammal eller att förpackningen skadats, slängs i soporna och eldas sedan upp, men enligt Bo Andersson på Viberga är det bara en tidsfråga innan andra lösningar dyker upp. - Det hade varit bra om det funnits ett komposteringsalternativ, men då måste man kunna särskilja det som går att kompostera från förpackningar och annat. Jag tror inte att det är en fråga om det kommer att ske utan när, säger han. "Öppna till allt"
Stefan Bonnevier, Bergslagshallen, tror också på en sådan lösning - men inte just nu. - Det är en alldeles för stor grej att göra i dagsläget, och skulle bli för mycket jobb att hålla på och särsortera. Förmodligen kommer vi dit i framtiden. Fast vem vet, det kan gå fort också. Ett annat alternativ skulle kunna vara en rötningsstation. - Att kunna få till drivmedel vore också ett sätt, säger Bo Andersson. - Vi är öppna till allt, säger Jens Svensson på Ica Supermarket i Hårstorp. Att göra sig av med livsmedel är ingenting handlarna har någon glädje av, speciellt inte med tanke på den näringsbrist som råder i andra delar av världen. - Det tycker jag är förskräckligt och snedvridet, men tyvärr kan vi inte sätta ett frimärke på maten och posta den dit den behövs, säger Stefan Bonnevier. Folkbladet har utan framgång sökt kommentarer även från övriga större livsmedelsbutiker i Finspång.
2006 sålde Sveriges butiker livsmedel och alkoholfria drycker för 17 372 kronor per person. Finspångs kommun hade då 20 823 personer, vilket ger en total försäljning på 361 737 156 kronor. Svinnet beräknas till 2-3% av av försäljningen, enligt de lokala livsmedelsförsäljarna, och blir då mellan sju och elva miljoner kronor för 2006. I svinnet ingår dock både stölder och leveranssvinn, så det är inte riktigt 2-3% som slängs. Beräkningen bygger på att Finspångs invånare handlar i butikerna inom kommunen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!