Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Måste gå fort"

Efter förra årets avslöjanden om låsta dörrar och personalbrist på demensboenden i landet, förbättras nu rutinerna på demensboendena i Finspång.- Det måste gå fort, säger Elisabeth Svensson, utvecklingsstrateg på Finspångs kommun.

Foto: Carolina Nilsson

FINSPÅNG2011-01-04 03:00

De flesta minns säkert när SVT:s Uppdrag granskning tidigt i höstas avslöjade hur ett demensboende i Piteå låste in sina boenden under natten, utan uppsyn av personal. Något som strider mot Socialstyrelsens reglemente, som klart uttrycker hur låsta dörrar måste vara under uppsyn av personal. En oanmäld granskning av Socialstyrelsen av 90-talet demensboenden runt om i landet i november visade att mer än hälften låste de boendes dörr och lämnade den obemannad.

- Om dörren till ett boende är låst måste personal inom några få minuter kunna uppmärksamma att en enskild vill ut och få kontakt med den. Annars är inlåsningen olaglig. Det är ett olaga frihetsberövande gentemot den boende, sade Per-Anders Sunesson, tillsynschef på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande efter granskningen.

Låsta dörrar?
Efter detta tillsattes en arbetsgrupp i Finspång för att se över arbetssättet nattetid på de fyra boenden där det bor demenssjuka: Bergsgården, Tegelbacken, Hällestadgården och Storängsgården. Totalt handlar det om ett 70-tal klienter.

- I och med att vi ser över det så var vi inte felfria. Vi låser ju avdelningsdörren. Man får låsa men det måste finnas en tillsyn och en individuell handlingsplan. Till exempel skulle det kunna gå ett larm om någon öppnar dörren, säger Elisabeth Svensson som varit med och utrett den nattliga arbetsorganisationen.

Arbetsgruppen har bland annat kommit fram till att det inte varit något större fel på arbetssättet på boendena i Finspång. Att avdelningsdörrarna låses på natten är inte konstigt, förklarar Elisabeth Svensson:

- Det är ju till exempel inte så bra om de boende går ut i strumporna om det är tio minusgrader mitt i natten. De som bor på demensboenden gör ju det av en anledning, man har till exempel inte förmågan att veta om det är varmt eller kallt ute, och man kanske inte hittar hem. Men man får inte låsa dörren in till deras rum, säger hon.

Individuella planer
Ett sätt att förbättra tillsynen på natten är att ha mer personal nattetid. Därför kommer varje demensboende utöka personalstyrkan med en personal.

- Det måste gå fort, och kommer ske under januari eller februari. Vårt mål är självklart att ha så bra demensboenden som möjligt, säger Elisabeth Svensson.

Vidare ska en översyn ske av alla individuella handlingsplaner för de som bor på demensboenden. Där ska det bland annat klart och tydligt stå hur de boende vill ha det med till exempel låsta dörrar.

- Man ska kunna få låst om sig på natten. Men man ska också alltid kunna komma ut, säger Elisabeth Svensson.

✔ 94 demensboenden i 48 kommuner fick oanmäld tillsyn under en natt i början av november 2010.

✔ Socialstyrelsen tittade på inläsning och bemanning.

✔ På 64 procent av boendena hade inte personalen sådan uppsikt över enhetsdörren att de kunde se om någon ville lämna enheten.

✔ På 61 procent av boendena förekom det att personalen låste de boendes lägenhetsdörr/enhetens dörr och lämnade enheten obemannad.

✔ Socialstyrelsens inspektörer gjorde bedömningen att på 58 procent av boendena var bemanningen inte tillräcklig för att tillgodose de boendens trygghet och säkerhet nattetid.

Fakta: www.socialstyrelsen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om