Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många vill påverka maten

Många tog chansen att påverka hur kosten i kommunen ska se ut. ”Det finns ett stort stöd för så närproducerad mat som möjligt”, säger Ingrid Ahlström (MP).

Vill påverka. "Många tog chansen att påverka hur kosten i Finspångs kommun ska se ut", berättar Ingrid Ahlström (MP).

Vill påverka. "Många tog chansen att påverka hur kosten i Finspångs kommun ska se ut", berättar Ingrid Ahlström (MP).

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2016-04-07 07:00

I början av februari berättade vi om den nya kost- och måltidspolicyn, som ska bidra till hållbar utveckling och kvalitetssäkra måltidsverksamheten i Finspångs kommun.

Invånarna hade möjlighet att lämna in synpunkter på policyn och kommunen har fått in en hel del förslag.

– Vi har fått in väldigt mycket kloka idéer. Det är jag glad för. Det märks att kostfrågan är jätteviktig, säger Ingrid Ahlström, ordförande i miljö- och samhällsplaneringsberedningen.

Hon berättar att intresset är stort i förvaltningarna. Såväl personal inom skola och äldreomsorg som privatpersoner har redogjort för sin syn på hur kommunens kost ska se ut.

– Många tycker att det är jätteviktigt att maten är så lokalproducerad som möjligt. Det är exempelvis mycket mindre förebyggande antibiotika jämfört med utlandet.

Ingrid arbetar som lärare och märker hur viktig kosten är för eleverna.

– För ett stort antal elever är skollunchen deras huvudnäringsmål under dagen. Om de inte äter, orkar de inte. Det blir som att försöka köra en bil utan bensin. Vi vill att det alltid ska finnas två alternativ för eleverna, varav en måltid ska vara vegetarisk, säger Ingrid Ahlström.

Det finns ett ökat intresse för det ekologiska.

– Väldigt många vill ha hundra procent ekologiskt redan nu, men det är för kostnadskrävande. Vi får ta små steg.

Att maten ska lagas och ätas på samma ställe var ett flitigt återkommande förslag.

– Det är ett väldigt tryck vad gäller den frågan. Det innebär minskade transporter och fräschare mat. Kommunen har tagit inriktningen mot att få fler tillagningsställen, säger Ingrid Ahlström.

De inlämnade åsikterna har ofta varit mycket initierade.

– Det är svårt för många att se att vi jobbar övergripande. En hel del kommer med detaljkunskaper.

Ingrid tycker att det är positivt att kost- och måltidschefen i Finspång sitter med i beredningen.

Kost- och måltidspolicyn är ett styrdokument för kommunens verksamheter.

– Det är bra att ha med sakkunniga inom området. Kostfrågan i kommunen tas på allvar och det är kul att intresset att vara med och påverka är så stort. Vi räknar med att kommunfullmäktige ska klubba igenom den nya kost- och måltidspolicyn i juni. Sedan hoppas vi att den kan träda i kraft ganska snabbt, konstaterar Ingrid Ahlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om