Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många unga är arbetslösa

Ungdomsarbetslösheten i Östergötland har sjunkit i alla kommuner, utom i Finspång och Valdemarsvik. Något som kan kännas oroande.

Oroande läge. Gabriella Gylling, som är chef för arbetsförmedlingen i Finspång oroas över att inte antalet ungdomsarbetslösa i Finspång minskar.

Oroande läge. Gabriella Gylling, som är chef för arbetsförmedlingen i Finspång oroas över att inte antalet ungdomsarbetslösa i Finspång minskar.

Foto: Magnus Johansson/arkiv

FINSPÅNG2015-08-21 07:00

– Ja, men den har i alla fall inte ökat i Finspång, utan ligger kvar på samma nivå som för ett år sedan, det vill säga 20 procent, säger Gabriella Gylling, som är chef för Arbetsförmedlingens kontor i både Finspång och Valdemarsvik.

Men 20 procent låter högt?

– Ja, det är det och med tanke på att arbetslösheten bland unga minskat i alla andra kommuner, förutom Finspång och Valdemarsvik, så sticker den förstås ut i jämförelse med övriga kommuner.

Har du någon förklaring?

– Faktum är att arbetsmarknaden i stort har varit mycket tuffare i östra delen av länet, än i den västra, med många varsel senaste åren i både Finspång och Norrköping. Och är det en tuff arbetsmarknad, så är det oftast äldre med erfarenhet, som klarar sig bättre än ungdomarna.

Vad har du då för råd till arbetslösa ungdomar i Finspång?

– Man måste absolut titta efter jobb i andra kommuner och län, där arbetsmarknaden ser bättre ut för tillfället.

– Sedan ser vi också att många arbetslösa ungdomar i Finspång, saknar eftergymnasial utbildning och då är det ju ett bra läge att som arbetslös, passa på att bygga på sin kompetens nu och utnyttja tiden, genom att plugga, om man kan och har möjlighet.

Tänker du på exempelvis Komvux?

– Ja, och det finns många andra möjligheter. Vi på Arbetsförmedlingen har arbetsmarknadsutbildningar och det finns folkhögskolesatsningar, som ger förmånliga villkor för ungdomar att läsa på gymnasienivå. Och det finns en yrkeshögskola på bara två år, där det ingår mycket praktik ute på företag och elever här har nått väldigt bra resultat, när det gällt att få jobb efter utbildningen.

Tilläggas kan antalet arbetslösa totalt sett i Östergötland fortsätter att sjunka, både totalt och bland ungdomar. Under juli hade dock Östergötland fler varsel än vanligt en semestermånad.

Antalet arbetslösa var i juli 18 750 personer i Östergötland. Det är 710 färre jämfört med juli 2014, vilket motsvarar en arbetslöshet på 8,9 procent. I riket som helhet är motsvarande andel 7,6 procent. Norrköping har länets högsta arbetslöshet med 12,3 procent och därefter kommer Motala med 10,4 procent. Ydre och Söderköping ligger lägst med 3,4 respektive 5,2 procent.

Höga varselsiffror i juli

Under juli varslades 250 personer om uppsägning i Östergötland. Det är ett stort antal för semestermånaden juli, och kan jämföras med 100 varslade under juli förra året. Men totalt under året har varslen minskat med 720 personer jämfört med 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om