Många lockade av röda läckerheter
FINSPÅNGJordgubbsodlare Sten Österberg i Gomma är nöjd med årets skörd.- Det är ett normalt år kan man säga, säger han och tar en paus från arbetet med jordfräsen.Han fräser i fårorna mellan nysatta plantor i ett land. Jorden ska luckras upp, för att underlätta resning.
Titta vilken god gubbe! Elisabeth Metsalo och Linnéa Thomsen var flitiga i jordgubbslandet. FOTO: MARTIN ROTH
Foto:
Det är mest självplockning som gäller hos Sten Österberg. Nån gång kan han plocka på beställning och för att sälja på marknader.
- Här har varit mycket folk på förmiddagen, så där ett 30-40 stycken.
Efter lunch dyker de upp igen, den ena efter den andra. Sten anvisar plockställen och instruerar plockarna att placera pinnar i landet när de har plockat färdigt på ett ställe.
<b>Testat ny sort</b>
På det nyplanterade fältet har Sten testat en ny sort. Honeoyé heter den och kommer snart att mogna.
Den tidigaste sorten är klassiska Zephyr, följd av Korona som mognar bara någon dag senare. Sten beräknar att han odlar jordgubbar på sammanlagt cirka ett hektar, uppdelat på flera fält. Och han tycker att årets skörd har varit skaplig, ett normalt år betecknar han det.
Vad det innebär i mängd är litet svårt att säga, snarare är det erfarenheten och ögonmåttet som talar. Plocksäsongen varar ett par veckor till bedömer Sten.
Till skillnad från odlare i Norrköping har han inga klagomål på priserna.
- Det finns en del överproduktion just nu, förklarar han. I vanliga fall brukar Skånes jordgubbar mogna först och efter en tid kommer Östergötland. Men årets värme har gjort att allt mognat nästan samtidigt. Men jag har inte påverkats av prisfallet.
<b>Hittar dit</b>
Folk hittar till jordgubbsfälten trots att Sten inte annonserar. Det finns skyltar som visar vägen och många känner till odlingen sedan tidigare.
-Annonserar jag kommer det för mycket folk, säger Sten, då räcker inte bären till. Det blir avplockat på en gång.
Jordgubbar är inte det enda Sten odlar. Det finns också potatis, rödbetor, dill och lök. Men det är inte färdigt än.
Djur finns här också. Getterna Albert och Herbert bland annat och en flock bruna hönor.
<b>Bär till efterrätt</b>
Syskonen Metsalo med mamma, moster, kusin och kompis plockar jordgubbar som ska bli efterrätt.
Pannkaka först och jordgubbar sen, så ser menyn ut. Familjen Metsalo är ursprungligen från Stockholm, bor sedan en tid i New York och är i Gomma på sommarbesök.
Där ett av sommarnöjena alltså är att plocka färska, mogna jordgubbar direkt från plantan.