Polisen varnar Finspång: Alla kan bli bedragna

Det är inte bara de äldre som ska vara på sin vakt mot bedragare, alla kan drabbas. Ibland kan familjemedlemmar till och med användas mot varandra, varnar polisen.
– Man blir ju förbannad när de försöker, säger Finspångsbon Mari Hammarlund.

Sara Strid är brottsförebyggare och utredare på polisens bedrägerienhet i Norrköping. Hon vill sprida kunskapen om hur bedragare jobbar och att de som utsatts ska våga berätta om det och anmäla.

Sara Strid är brottsförebyggare och utredare på polisens bedrägerienhet i Norrköping. Hon vill sprida kunskapen om hur bedragare jobbar och att de som utsatts ska våga berätta om det och anmäla.

Foto: Jenny Borg

Finspång2024-10-25 01:00

Sara Strid är brottsförebyggare och utredare på polisens bedrägerienhet i Norrköping. På Finspångs bibliotek håller hon i en informationsträff för äldre om hur de kan skydda sig mot bedrägerier, men det finns många fler grupper i riskzonen. 

– Det kryper neråt i åldrarna, vilka som drabbas av bedrägerier, säger Sara Strid och tillägger att mörkertalet är stort.

Medan de äldre oftast drabbas av bedrägerier via telefon och länkar, är yngre oftare offer för annonsbedrägerier. Exempelvis att man köper en begagnad vara online som inte finns.

– Många som drabbas av bedrägeri blir tysta, det är mycket skam och skuld inblandat som egentligen hör till bedragaren. Vi får alla vara ambassadörer åt varandra för att hjälpas åt och prata mycket, säger Sara Strid.

För de som vill hjälpa sina äldre i familjen finns det många risker att prata om, inte minst metoden som polisen kallar mamma-pappa-sms, där bedragare utger sig för att vara offrets barn eller barnbarn.

undefined
Polisen bjöd in Finspångsborna till samtal om bedrägeribrottslighet och varnar för att alla kan drabbas.

Detta hände Mari Hammarlund som fick ett sms från sin "son" med inledningen "Hej mamma".

– Min son skriver aldrig så, han brukar säga "Tjena morsan", så jag slängde bara sms:et, säger Mari Hammarlund.

I det här fallet var lätt för Mari att upptäcka bluffen, oftast är det svårare. Ett vanligt scenario är att bedragaren skriver, i rollen som offrets barn, att hen har bytt telefon och fått ett nytt telefonnummer. Därefter kan de be om att få låna pengar via Swish. Vissa har till och med hackat barnets sociala medier och bett föräldrarna på exempelvis Snapchat om att låna pengar – kanske i en nödsituation.

– Man blir ju förbannad när de försöker. Men jag gick inte på det, säger Mari Hammarlund.

För att skydda sig mot den här sortens bedragare uppmanar polisen att ha ett internt kodord i familjen för att säkerställa vem det faktiskt är.

– Det kan vara ett namn på ett gammalt husdjur eller bara ett konstigt ord, något som bedragarna inte kan ha koll på, säger Sara Strid.

Vad kan man råda sina äldre i familjen om telefonbedragare?

– Att de inte ska vara så jäkla trevliga i telefonen. Släng på luren!, säger Sara Strid.

undefined
Flera åhörare hade egna upplevelser av bedrägeribrottslighet när polisen kallade till informationsmöte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!