Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Maktskifte nära

På måndagens kommunstyrelsemöte presenterar alliansen och vänsterpartiet sin gemensamma budget. Sannolikt är detta det avgörande steget mot en ny styrande majoritet i kommunen.

FINSPÅNG2008-07-31 03:00
Socialdemokraterna har tidigare deklarerat att går en gemensam budget mellan alliansen och vänstern igenom, lämnar de över makten. Nu är det väldigt nära en verklighet. - Vi har pratat ihop oss och vet hur vi vill ha det. Vi väntar på besked från socialdemokraterna om hur de tänker, säger Denny Lawrot (c), gruppledare för den borgerliga alliansen. Bråk om datum
Det verkar dock vara lite oklart när budgeten egentligen ska presenteras och fattas beslut om. Stig Andersson (s) hävdar att presentationen ska ske först den 11 augusti för beslut i kommunfullmäktige den 27. - Det finns inte ens med som ärendepunkt den 4 augusti, säger han. Det hävdar dock alliansen och vänstern som kommer att lägga fram sitt förslag på måndag. - Vi tar med vårt förslag och sedan får alla gå hem och läsa igenom det till veckan efter, förklarar Inge Jacobsson (m). Hur det går med saken återstår med andra ord att se. Mycket hänger på budgeten, men som det ser ut nu är den nya majoriteten snart ett faktum. Vänstern och alliansen har pratat ihop sig. De vet vad de vill, men vill inte gå ut med ytterligare detaljer än. - I praktiken är det redan maktskifte eftersom vi sagt upp samarbetet med socialdemokraterna och redan är överens med alliansen i budget- och organisationsfrågorna och därmed utgör en majoritet, säger Per-Åke Andersson (v). Byte av ordförande
Han förklarar att det vid ett maktskifte i en kommun inte behövs misstroendevotum som på det nationella planet. - Det följer att man väljer en ny ordförande i kommunstyrelsen om det blir en ny majoritet. Och sedan kommer det bli samma situation i fullmäktige i slutet av augusti och då kommer säkert ordföranden att träda tillbaka, säger han. Lugnt maktskifte?
Han vet dock inte hur socialdemokraterna kommer att reagera. - Träder de tillbaka sker det hela odramatiskt. Men om de inte gör det får vi gå den formella vägen och ta ifrån nämndordförandena sina uppdrag. Men så tror jag inte att det blir, säger Per-Åke Andersson. En primär uppgift vid ett maktövertagande är nämligen utnämnandet av nya nämnordföranden. Ofta blir det vice ordförande som tar över. Då blir det Elisabet Rehn som blir ny ordförande i kommunstyrelsen eftersom hon är förste vice i dag? - Det blir väl hon och jag. Någon av oss får väl vara ordförande. Det där ska vi nog klargöra framöver, säger Denny Lawrot. De nya nämndordförandena får dock bara inneha sina titlar till årsskiftet. - Det blir inga nämnder i och med vår nya organisation, säger Lawrot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om