Förslaget presenterades när kommunstyrelsen (ks) kallade till presskonferens på tisdagen. Det hela benämns som "kommunstyrelsens budgetförslag" men är i grund och botten S, V och MP:s förslag om kommunens verksamhet 2012. I förslaget läggs krut på sju områden: gymnasieskolan, vuxenutbildningen, föreningsdrivna fritidsverksamheter, att kommunen ska bli en attraktiv arbetsgivare, energieffektiviseringar och ökad trygghet i kommunen.
- Det finns utpekade mål sedan tidigare som vi fortsätter jobba efter men de här sakerna är de som vi hårdprioriterar nu, säger kommunalråd Anders Härnbro (S).
"Makaber"
Punkterna går hand i hand med kommunens vision att vara en attraktiv kommun med bland annat nytänkande. Majoriteten är inte främmande för nya förslag när det till exempel gäller att göra kommunens gymnasieskolor mer attraktiva.
- Vi har en gymnasiesituation som är makaber! Det finns en utbredd friskoleetablering, framför allt i Norrköping, vilket gör att det finns alldeles för många platser jämfört med elever. Det finns även en tendens bland Finspångs elever att läsa i Norrköping. Vi behöver tillsätta en kvalitetsgrupp som ser över gymnasieskolan för att reda ut hur vi får ett bra utbud i Finspång, säger Anders Härnbro.
- Det gäller även att vi har en attraktiv gymnasieskola i Finspång som får elever från andra städer att vilja komma hit. Men vi vet inte hur det ska se ut, om skolorna ska nischa in sig eller hur vi ska hitta vår plats i det överetablerade utbudet på marknaden, säger Stefan Carlsson (V).
Sparar 14 miljoner
För att få ut arbetslösa människor i arbete, och därmed även minska kostnaderna för försörjningsstöd, vill majoriteten satsa 500 000 kronor på vuxenutbildningen.
- Det finns en matchningsproblematik. För det finns jobb men inte rätt kompetens, säger Stefan Carlsson.
Ett sätt att minska kostnadsmassan för kommunen har varit att varsla 40 personer, vilket ger en besparing på 14 miljoner kronor om året. Betydande pengar för en kommun av Finspångs storlek.
Utvecklingspott
Personalstyrkan ska optimeras ytterligare genom en satsning på kommunens bemanningscentral, där vikarier till kommunens olika verksamheter ska finnas.
Ytterligare en satsning handlar om fastighetsunderhåll, dit majoriteten avsätter 1,3 miljoner kronor.
- Man drog ner på fastighetsunderhållet 2009 men det behövs ett underhåll för att fastigheterna inte ska förfalla, så därför gör vi den här satsningen, säger Anders Härnbro.
Majoriteten kommer inte upp i det tvåprocentiga resultatmål som kommunen tidigare antagit, utan 1,3 procent. Målet är uppsatt för att klara kommunens pensionsskuld och soliditet. Dock kommer pengar att avsättas i en så kallad "utvecklingspott", pengar som kan användas av alla sektorer.
Bygga buffert"
- Det här blir centrala medel som vi kan använda där behovet finns, till exempelvis kompetensutveckling eller vid lågkonjunkturer. Då rörs inte sektorernas basekonomi. Har man en sådan här pott behöver man inte gå in och gräva i sektorernas budget, som vi till exempel fått göra i år, säger Stefan Carlsson.
Målet är att potten på sikt ska innehålla en procent av kommunens totala omsättning.
- Vi vill helt enkelt bygga upp en buffert. Och vi kommer komma upp i det tvåprocentiga resultatmålet under den här mandatperioden, försäkrar Anders Härnbro.