Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

M slår tillbaka mot s i rapport om kommuner

FINSPÅNG
Socialdemokraterna använder Stockholm som ett avskräckande exempel på moderatledda kommuner. Nu slår moderaterna tillbaka i en rapport om kommunerna.
- I moderata kommuner är skolan och företagsklimatet bättre, samtidigt som skatterna är lägre, säger Carl-Gustaf Mörner (m).

Finspång2002-05-25 00:00
Med moderata kommuner avses borgerliga kommuner där moderaterna är största parti. Betygsnivåerna i grundskolan, valfrihet i skolan, skattenivå och nivån på nyföretagande är områden som moderaterna valt att jämföra.
Dessutom har partierna jämfört landsting med olika politisk majoritet.
Rapporten bygger på siffermaterial från riksdagens utredningstjänst, som i sin tur hämtat uppgifter från SCB och Skolverket bland annat.
I 162 kommuner i landet har kommunstyrelsen en socialdemokratisk ordförande. I 56 kommuner innehar en moderat posten. Siffrorna är genomsnitt av respektive grupp. Dessutom finns Finspång redovisat separat, liksom Stockholm.

<b>Sämre betyg</b>
Av siffrorna framgår att eleverna i grundskolan har sämre betyg i s-kommuner än i m-kommuner. Betygen är överförda till siffror, där maxpoängen är 320.
Tittar man på s-kommunerna så är siffran 199,5. Å andra sidan så är 15 kommuner där s har egen majoritet sedan valet 1998, uppe i siffran 204,4. I m-kommuner ligger den på 207,0.
-I Finspång är läget allvarligt, för här är siffran lägre än genomsnittet för s-kommuner, säger Carl-Gustaf Mörner och Inge Jacobsson.
Poängen i Finspång stannar på 193,1.
Folkbladet: Men det är ju inte socialdemokraterna som undervisar i skolorna.
- Nej, svarar Carl-Gustaf Mörner, men resultatet hör bland annat ihop med den dåliga styrningen av skolan, och att skolans personal inte får stöttning i sitt arbete.

<b>Friskolor</b>
Att moderatledda kommuner har fler friskolor är inte särskilt överraskande. I kommuner med socialdemokratisk majoritet går 2,2 procent i fristående grundskolor, i m-kommuner 5,7.
I avsnittet om skatter framgår att skattesatsen i s-kommuner i genomsnitt är 31,50 och i m-kommuner 29,90.
- Att sänka kommunalskatten är inget man gör på en gång, det sker successivt, säger Carl-Gustaf Mörner.
Hans recept för att klara kommunala verksamheter med sänkta skatter i Finspång, är att göra sig av med kommunala bolag, som Finet och Tekniska Verken.
Sista avsnittet på kommunnivå i rapporten behandlar nyföretagande. Siffrorna står för antalet registrerade företag per 1 000 invånare och gäller förra året.
I de 162 s-styrda kommunerna ligger genomsnittet på 4,0. I Finspång är det lägre, 3,6. Siffran för m-kommunerna är 5,4.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om