Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lyckad flytt av lokaler för missbrukare

Socialtjänstens flytt av stöd- och dagboendet för missbrukare har gett resultat.
I den gamla brandstationen i centrum har dessutom ett café öppnats.
- Det är verkligen en lyckad satsning, säger Benny Gruväng, enhetschef för socialtjänstens vuxenenhet.

Benny Gruväng och Monica Berg-Davidsson välkomnar nya besökare till "Fiket". Socialtjänstens flytt av stöd- och dagboendet för missbrukare till centrum har avsevärt ökat besöksfrekvensen. Foto: Magnus Johansson.

Benny Gruväng och Monica Berg-Davidsson välkomnar nya besökare till "Fiket". Socialtjänstens flytt av stöd- och dagboendet för missbrukare till centrum har avsevärt ökat besöksfrekvensen. Foto: Magnus Johansson.

Foto:

FINSPÅNG2007-06-01 06:00
Socialtjänstens byte vad gäller sina lokaler för stöd- och jourboendet för missbrukare har enbart varit positivt.
Metallen har övergetts och sedan april är det i den gamla brandstationen i centrum som boendet ligger.
- Det centrala läget gör att många fler kommer hit. Metallen låg lite avsides. Dessutom har vi fått väldigt trivsamma lokaler, säger Benny Gruväng.
Ett nytt café har öppnats som blivit omtyckt. Behandlingsassistenten Monica Berg-Davidsson är ansvarig för cafét och sysselsättningen.
- Allt fler hittar hit till fiket. 2-4 personer får arbetsträning i cafét varje dag, berättar Monica.
På torsdagar serveras sopplunch, vilket brukar locka en hel del besökare.

Längre tid
I jourboendet, som fungerar som natthärbärge, finns det fem sängplatser och i stödboendet fyra lägenheter. Det sistnämnda är ett boende under en längre tid.
- Efter flytten har vi mellan 50 och 60 övernattningar per månad i jourboendet. En avsevärd ökning, påpekar Benny Gruväng.
Vid jourboendet är det insläpp vid 20-tiden på kvällen och sedan måste den boende lämna rummet klockan 8 på morgonen.
Benny Gruväng understryker att det är en bostadstrappa i flera steg.
- Fungerar det bra på jourboendet kan det bli stödboende. Sedan andrahandskontrakt och därefter förhoppningsvis eget boende.
Eva Syd, 52, har varit missbrukare i 39 år. Men nu har hon varit drogfri i flera månader.

Ett annat liv
- Dagverksamheten och fiket behövs och fyller sin funktion. Det är många utslagna som behöver stöttning och hjälp. Det är ett bra ställe att knyta kontakter, säger hon.
Eva tycker att det centrala läget gör det lättare för folk att ta sig dit. Hennes mål är att skaffa lägenhet åt sig och sin 14-årige son.
- Jag vill ha ett tryggt boende. Jag har levt som missbrukare alldeles för länge. Nu vill jag ha ett annat liv, säger Eva Syd.

Nykter alkoholist
Lasse Pettersson är nykter alkoholist sedan fem år tillbaka. Han finns på plats som en sorts "motivatör" varje vardag i cafét.
- Jag hjälper till med olika sysslor. Och om någon vill prata eller ha hjälp med att ta sig ur sitt missbruk så finns jag här som stöd, säger Lasse Pettersson.
Boendestödsteamet, med nio anställda, utgår från platsen. De går runt på så kallat "rullande schema" och finns tillgängliga dygnet runt. De bistår även personer, i andra stödboenden, med andrahandskontrakt eller förstahandskontrakt, som är i behov av stöd.
- Målsättningen är försöka få de som har missbruksproblem att förändra sina liv. Att de ska hålla sig borta från droger och alkohol, säger Benny Gruväng.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om