Sedan tidigare driver LP-verksamheten sin träffpunktsverksamhet för människor med sociala problem som exempelvis missbruk, psykisk ohälsa och långtidsarbetslöshet. Utöver detta bedrivs även uppsökande verksamhet en gång i veckan. Den första februari flyttade man hela verksamheten från De Beche väg till större lokaler i Gränden. Och med flytten kom även en tanke att utveckla verksamheten.
Nytt samarbeteSedan tidigare tar man emot två personer som anvisas från kommunen, försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Mest för att hjälpa till i caféet. I och med flytten vill man utöka dessa platser, inte minst sedan verksamheten redan så smått börjat samarbeta med Bra Begagnat i Norrköping.
– De letar fler lokaler och vill satsa på Finspång. Det blir ingen butik, men vi ska ta emot saker från dem och göra i ordning dem så att de sedan kan säljas, säger Lotta Beckert som förestår verksamheten.
UppmuntrarFyra-fem platser skulle kunna anvisas till verksamheten, som nu ansöker om ett bidrag på 150 000 kronor per år de kommande åren. När kommunens tjänstemän utrett ärendet kom man dock fram till att kommunen inte är i behov av dessa platser. Men när politikerna i kommunstyrelsen sammanstrålade valde man att först bordlägga och sedan yrka återremiss ärendet. Anledning: man vill ha mer information om hur träningsplatserna kan passa in i kommunens nya organisation "fame" (tidigare amc).
– Vi vill att man tittar mer på ärendet för att säkerställa behovet, att vi inte konkurrerar med vår egen verksamhet, eller gör oss skyldiga i upphandlingsförfaranden, exemplifierar socialråd Stefan Carlsson (V) orsaken återremissen.
Han menar att kommunen uppmuntrar till privata initiativ, likt LP-verksamheten.
– Absolut! LP har sin värdegrund och erfarenhet av missbruksproblematik, säger han.
Så du tror att LP kan erbjuda något som kommunen inte kan eller har?
– Vi anar att det kan vara så. Vi kan komplettera varandra, säger han.
Läs mer i torsdagstidningen som även finns som E-tidning här på webben.