Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Lös detta med naturliga avgångar"

Lärarförbundets reaktion på varslen inom skolan är glasklar:- Inom de närmsta åren står vi inför stora pensionsavgångar. Så lös detta med naturlig avgång, säger Susanne Sjödin, ordförande i Lärarförbundet i Finspång.

Susanne Sjödin, ordförande i Lärarförbundet i Finspång kräver svar om skolans framtid. Foto: Malin Perk

Susanne Sjödin, ordförande i Lärarförbundet i Finspång kräver svar om skolans framtid. Foto: Malin Perk

Foto: Fotograf saknas!

FINSPÅNG2011-05-06 03:00

Hon menar att lärarna fått fler arbetsuppgifter de senaste åren, vilket ökat arbetsbelastningen. Samtidigt har inte lärarna blivit fler:

- Ena veckan debatteras elevernas resultat och den uteblivna måluppfyllelsen. Veckan därpå vill politikerna spara på skolan, det är en ekvation som inte går ihop, säger Susanne Sjödin.

I och med den ökande arbetsbelastningen för lärare, är inte begreppet "lärartäthet" detsamma som för fem år sedan, menar Susanne Sjödin:

- De har mer att göra, men lärarna har inte blivit fler, säger hon.

Tagna på sängen
Hon tror heller inte på siffran att elevunderlaget minskat med en tredjedel, som politikerna hänvisar till:

- Snarare hamnar det runt 15 procent. Men det är inte siffror hit och dit som är det viktigaste, utan upplevelsen hur man hinner med sitt jobb. Dessutom ökar elevunderlaget i förskolan och de barnen kommer snart till skolan. Jag hoppas inte politikerna blir lika tagna på sängen som man blev när man plötsligt blev tvungna att vaska fram fler platser på förskolan, säger hon.

Varfför inte i skolan?
Hon menar att lärarna inte får någon som helst arbetsro med en gigantisk omorganisation av hela skolsystemet och många nyheter som ska sätta sig.

- Det är läroplaner, ny skollag, behörighets-
frågan och så vidare. Besparingarna på detta gör att arbetsmiljön blir lidande, säger hon.

I stället tycker Lärarförbundet att man skulle lösa detta med naturlig avgång när man inom de närmaste åren står inför stora pensionsavgångar.

- Så har man valt att lösa besparingskraven på de övriga sektorerna, varför inte i skolan? undrar Susanne Sjödin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om