Han betonar att IF Metall ställt väl balanserade krav i årets avtalsrörelse och varken förespråkar upp- eller nedväxling i löneökningstakten.
– På så vis kan vi fortsätta skapa reallöneökningar och ta ansvar för det "märke" för övriga branscher, som industrin ska göra. Arbetsgivarnas svar med löneökningar på en halv procent eller modeller för att kunna sänka löner lokalt på företagsnivå, känns därför som ett hån. Förslaget gratis lördagsarbete är absurt, betonar Jan-Erik Svenblad.
Senast i månadsskiftet mars-april ska överenskommelser om nya kollektivtavtal göras. Jan-Erik påpekar att antingen står arbetsgivarna kvar vid den lönebildningsmodell som finns, annars öppnar de för hela havet stormar.
– Konflikt är inte IF Metalls första val. Vi vill teckna nya avtal. Men vi kommer inte sitta still i båten om vi är ensamma om att ta ansvar. Nu är det upp till arbetsgivarna att lägga ned den märkliga fighten om att industrin går så dåligt. Den debatten är både vilseledande och oansvarig, konstaterar Jan-Erik Svenblad.
Under måndagen lämnade arbetsgivarna ett bud i de pågående slutförhandlingarna om ett nytt industriavtal.
Arbetsgivarnas bud ger en löneökning på 1,65 procent per år under en tvåårsperiod, plus 0,1 procent i form av premiehöjning till deltidspension. Enligt Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten ligger budet "på smärtgränsen".
– Det här budet ligger i linje med vad konkurrenskraften tål, sade han till TT.