Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Låt lavan leva

FINSPÅNG
Gammal barrskog som inte påverkats speciellt mycket av människan.
Värdefullt insektsliv och stora botaniska värden.
Detta finns i ett skogsparti i närheten av Frängsjön, som länsstyrelsen föreslår ska bli naturskyddsområde.

Finspång2002-08-24 00:00
Gamla granar och tallar samt död ved i skogen har skapat en bra miljö för vissa arter växter och djur. I det blivande naturskyddsområdet Asketorp finns till exempel rikligt med hänglav, bland annat en art som heter garnlav. Garnlav minskar alltmer i skogarna och är därför skyddsvärd.
Området innehåller både partier med torr mark dominerad av tall och våta partier med mycket gran. Visst bestånd av lövträd finns också. Länsstyrelsen skriver i sitt förslag till naturskyddsområde, att det troligen finns fler sällsynta arter än de som hittills är kända.

<b>Lavar</b>
De gamla träden gör att ovanliga arter av lavar, mossor och svamp trivs i skogen. Förutom garnlav finns här talltagel, gammelgranslav, nästlav, sotlav och kattfotslav. Svamparna tallticka och granticka har noterats.
Genomgång av däggdjur och fåglar har ännu inte gjorts. Inte heller har insekterna inventerats, men miljön har gjort att länsstyrelsen drar slutsatsen att det finns mycket vedlevande insekter här.
Av karta från 1800-talets andra hälft framgår att en del var slåttermark. I dag används marken till skogsbruk och jakt.
Skötselplan
Förslaget att göra området till naturskyddsområde innefattar också en skötselplan. Hela det blivande naturskyddsområdet är 27 hektar stort, och uppdelat på två skötselområden, varav det ena består av två delområden. Det är naturtypen som ligger till grund för indelningen.
Det största området är på drygt 20 hektar. Det består av blandad barrskog och små sumppartier. Här krävs ingen skötsel. Området ska utveckla sina naturskogskvaliteter genom att lämnas i fred och utvecklas fritt.
Det mindre området, två delområden, består av hygge med plantskog. Här krävs viss gallring och röjning som ska gynna de lövträd som växer här.
Länsstyrelsen anser att det viktgaste är att bevara skogen orörd och skydda växt- och djurliv. Därför ska inga särskilda insatser för rekreation och friluftsliv göras. Allmänheten har tillträde till naturskyddsområdet men några insatser för att öka tillgängligheten ska inte göras. Däremot ska eventuella besökare få information om området genom att skyltar sätts upp.
Markägarna, kommunen, skogsvårdsstyrelsen och naturskyddsföreningen har möjlighet att yttra sig om förslaget fram till 13 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om