Lasarettet blir vårdcentral - och dagkirurgin slår igen
Dagkirurgin trodde att de klarat sig undan omorganisationen sedan det i förslaget beslutades så, men nu står man trots det på listan över indragningar när landstinget ska spara dryga 300 miljoner kronor.
Avdelningschef Anna Ströberg tror inte att landstinget sparar något på att lägga ner dagkirurgin i Finspång.
Foto:
De här uttalandena fick personalen på dagkirurgin att reagera starkt.
- Vår verksamhet är så pass produktiv, effektiv och har en så hög kvalité, vi tror inte att man kan ta bort den och bygga upp den någon annanstans, åtminstone inte utan att det kostar en massa pengar, säger Anna Ströberg, som är avdelningschef på dagkirurgin.
Alltid hållit budget
Det handlar om 20 anställda som riskerar att bli omplacerade inom lasarettet i Finspång eller flytta för att jobba någon annanstans. På dagkirurgin hade man under 2003 1600 patienter och en budget på 9,2 miljoner kronor.
- Vi har alltid hållit vår budget, till och med har vi gått med drygt 100.000 kronor i vinst, säger Inga-Lill Karlsson, som är anestesisköterska.
- Jag tror att det blir dyrare att lägga operationerna någon annanstans, det handlar inte bara om att flytta till andra salar, säger Peter Cox, som är anestesiolog.
På dagkirurgin, som har funnits på lasarettet sedan 1996, görs precis som det låter operationer på dagen. Patienterna kommer i regel på morgonen och får åka hem senare samma dag.
Inte bara operationer
Under förra året gjordes exempelvis 265 ljumskbråcksoperationer, urologi, rituella omskärelser av pojkar och olika titthålsoperationer.
De som jobbar på dagkirurgin är de som tar hand om patienten - inte bara under operationen.
- Vi skickar ut kallelsen, vi tar emot dem, kontrollerar så att allt fungerar för en operation, opererar, finns med på uppvaket och hör av oss snart efter att patienten kommit hem för att höra hur patienten mår, säger Anna Ströberg.
- Vi är helt enkelt en fungerande helhet som tänker på patientens bästa, säger Elisabet Oscarsson, som är operationssköterska.
Till avdelningen hör förutom operation, uppvak, sterilcentral också två läkarsekreterare.
- En av tjänsterna kommer att försvinna i och med att mottagningarna minskar, säger Ann-Charlotte Hansen, som är en av de två sekreterarna.
Trygghet och omtanke
På den lilla avdelningen känner man ansvar och arbetsglädje, här märks vilket arbete man gör. Som anställd är man inte en i mängden utan en individ - här har man till och med tid att bry sig om varandra. Att man bryr sig om patienterna märks på de enkäter som sammanställs. Här får patienterna beskriva hur de upplever att de har blivit bemötta och vilken vård de fått.
- Jag måste känna efter om det inte är något mer jag behöver opereras för, här var så trevlig, sa en patient häromdagen, berättar Anna Ströberg.
Om en vecka ska beslutet vara taget om vad som händer med dagkirurgiska avdelningen på lasarettet i Finspång - eller ska man säga vårdcentral.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!