Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lars Orly uppmuntrade elever till kritiskt tänkande

FINSPÅNG
- Det är bättre att ni engagerar er i MUF än att ni inte engagerar er alls.

Riksdagsledamoten Lars Ohly (v) engagerade sig politisk på 70-talet. I går uppmanade han eleverna på Bergska skolan att också engagera sig för att påverka.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Riksdagsledamoten Lars Ohly (v) engagerade sig politisk på 70-talet. I går uppmanade han eleverna på Bergska skolan att också engagera sig för att påverka. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-10-25 00:00
Den vänsterpartistiske riksdagsledamoten Lars Ohly uppmanade eleverna till engagemang när han i går besökte Bergska skolan.
Riksdagsledamoten Lars Ohly (v) ville få igång en dialog med eleverna när han i går besökte Bergska skolan.
- Var kritiska, tro inte att allt jag säger är sant, inledde han.
Trots upprepade uppmaningar lyckades Lars Ohly dock inte få fart på debatten utan fick prata ostört. Flera gånger tog han upp vikten av engagemang.
- Det är bättre att ni engagerar er i MUF än att ni inte engagerar er alls, sade han till eleverna.

<b>Varför engagera</b>
Han gjorde det dock med tillägget att det ändå skulle vara bättre om de gick med i den nybildade Ung vänster-klubben i Finspång. Lars Ohly berättade att det var just engagemang som fick honom att bli politiskt aktiv på 70-talet. Det handlade om att protestera mot USA:s agerande i Vietnam.
- Jag frågade mig först varför jag skulle engagera mig, men sedan frågade jag mig vad det fanns för alternativ. Jag vill inte sitta på ålderdomshemmet och tänka att jag suttit vid sidan om och inte gjort något för att påverka, menade Lars Ohly.

<b>Finns en gräns</b>
Inte helt oväntat tog Lars Ohly även upp frågan om USA:s bombningar i Afghanistan och han var kritisk mot den svenska regeringens agerande. Han framförde en önskan om att regeringen skulle uppmana USA att sluta bomba.
- Det finns ingen ursäkt för terrorism. Det finns inte en människa som inte reagerade med avsky när de hörde vad som hänt vid World Trade Center, men det finns ganska stora skillnader vad gäller vilket pris man nu är beredd att betala. Någonstans finns det en gräns. För mig går den gränsen när någon mer civil, oskyldig människa än som redan dött dör, sade Lars Ohly.
Under föredraget uppehöll han sig även en del vid att tala om demokrati, om vad demokrati är för honom och varför demokrati är viktigt.
- Jag tror aldrig att vi kommer dit där alla kan bestämma lika mycket, men däremot ska allas röster vara lika värda och alla ska ha lika mycket att säga till om, menade Lars Ohly.
För att bidra till demokratin, uppmanade han ungdomarna att gå och rösta.

<b>Ej på livstid</b>
Han menade också att varje parti har ett ansvar för att upprätthålla demokratin genom att inte bli, som han uttryckte det, en elit.
- Trots att jag själv är heltidspolitiker, ser jag en risk med det. Jag ser det som oerhört mycket bättre om människor har haft ett vanligt arbete och levt som vanligt folk gör innan de börjar arbeta med politik och man ska inte se ett politisk uppdrag som någonting man ska ha på livstid, sade Lars Ohly.
Under kvällen medverkade Lars Ohly även vid ett öppet möte i Folkets Hus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om