FINSPÅNG
Toleransresorna i kommunen har genomförts i elva år och gett cirka 120 elever och drygt 15 lärare minnesvärda och lärorika upplevelser för livet.
I förra veckan besökte elever och lärare från Grosvadsskolan, Finspångs kommunala gymnasium och Nyhemsskolan Anne Franks hus i Amsterdam.
– Det var en väldigt lärorik och rolig resa och samtidigt väldigt hemsk, säger Maja Lundin som går i nian på Grosvadsskolan.
Anne Frank var en judisk flicka som blev internationellt känd för sin dagbok. Anne och hennes familj tvingades hålla sig gömd i två år när förföljelsen av judar ökade.
– Vi besökte hennes hus. De hade ett gömställe, men där knarrade det så mycket när man gick. Jag fattar inte hur familjen klarade av att ligga blick stilla och knäpptysta i två år. De tvingades leva ett liv fast man inte fanns, säger Kewin Wenner, Finspångs kommunala gymnasium.
– Det levde åtta personer tätt ihop på en liten yta utan att få gå ut, påpekar Lovisa Andersson, som går i nian på Nyhemsskolan.
Efter två år förråddes familjen och transporterades till ett koncentrationsläger. Sju månader senare dog Anne Frank av fläcktyfus. Hennes far, som var den enda överlevande i familjen, återvände till Amsterdam efter kriget och fann Annes dagbok.
– Alla människor har en historia som för många tog slut vid förintelsen. Mitt bestående minne av Anne Franks hus är att jag stod i samma rum som henne, men hennes öde var bestämt medan jag har alla möjligheter i världen, säger Maja Lundin.
Läs mer i onsdagstidningen