Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Larmet går – allt görs för att snabbt rädda liv

Larmet går. En familj har ramlat i vattnet. Snabba insatser måste sättas in. Samverkansövningen "Larmdyk 2014" handlar om att rädda liv.

Samarbetar. Ambulans och räddningstjänst samarbetar för att rädda liv vid drunkningsolyckor.

Samarbetar. Ambulans och räddningstjänst samarbetar för att rädda liv vid drunkningsolyckor.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2014-05-24 05:32

En familj ramlar i vattnet i en sjö i Finspång. Larmet om drunkningsolyckan med både vuxna och barn inblandade går direkt.

Räddningstjänsten i Finspång är först på plats.

– De har vissa saker att göra innan dykarbussen anländer från Norrköping. Till exempel kolla platsen och ta uppgifter från anhöriga och vittnen, berättar ambulanssjukvårdaren Mats Olofsson, ansvarig för dyklarm.

Räddningstjänsten i Finspång och RTÖG Norrköping, ambulansen Östergötland och SOS Alarm samarbetar under övningsveckan som pågått i både Finspång och Norrköping under hela veckan.

– Tillsammans övar vi hela larmkedjan från SOS till dykare och ambulanssjukvården ute på skadeplats. Detta kapar tid och kan betyda skillnaden mellan liv och död vid en drunkningsolycka, säger Mats Kostmann, dykansvarig vid räddningstjänsten Östra Götaland.

Konceptet larmdyk bygger på så realistiska övningsmoment som möjligt med relativt snabba och korta insatser. Fyra övningslarm per dag.

– Det är en suverän övning att vara ute i verkligheten och öva under realistiska förhållanden, säger Mats Olofsson.

"Larmdyk 2014" lägger fokus på samverkan utanför dykarnas egna kommuner, där dykarna stöttar en ytlivräddningsorganisation.

– Vi har kört övningen flera gånger tidigare, men det är första gången vi är i olika sjöar i Finspång. När det gäller Norrköping sker 80 procent av alla drunkningstillbud i Strömmen, säger Mats Olofsson.

Totalt är det över hundra personer som medverkar under denna intensiva övningsvecka.

– Vi är övertygade om att detta koncept kan bidra till fler räddade liv vid drunkningslarm i framtiden, betonar Mats Kostmann.

Läs mer i lördagstidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om