Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lärlingsutbildning firade 10

Succé från början och ett ökande intresse. Bergska gymnasiets lärlingsutbildning firade tioårsjubileum.

Ari Mitrunen, Ann-Kristin Lindgren, Gösta Johansson och Monica Vestin var tillsammans med Urban Runesson med från starten när lärlingsprogrammet drog igång.

Ari Mitrunen, Ann-Kristin Lindgren, Gösta Johansson och Monica Vestin var tillsammans med Urban Runesson med från starten när lärlingsprogrammet drog igång.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2017-11-17 14:38

2007 blev satsningen på lärlingsprogram verklighet på Bergska skolan.

– Det var det mest betydelsefulla uppdrag som jag fått. Finspångs kommun var först i Sverige. 2008 drog försöksverksamhet igång i övriga Sverige, berättar Gösta Johansson, som var med från starten tillsammans med Urban Runesson, Monica Vestin, Ari Mitrunen och Anki Lindgren.

Gösta var en av de ansvariga för lärlingsprogrammet i sex år. I hans jubileumstal nämnde han hur efterlängtad utbildningen var. Första året deltog 15 elever och intresset har ökat under åren.

– Av de elever som tog studenten 2014 fick nio av tio jobb eller gick vidare till studier. En rolig historia var när en kille som praktiserade på TG:s rör redan första dagen fick höra från arbetsgivaren att de räknade med att anställa honom, säger läraren Ari Mitrunen.

Förra året hade skolan den största lärlingsklassen någonsin när 27 elever studerade i ettan.

Kommunalrådet Ulrika Jeansson (S), prisade konceptet i sitt tal.

– I länet funkar inte lärlingsutbildningen alls lika bra som här. Jag är mycket stolt över att vårt näringsliv ställer upp. Det bygger på att företagen ser potentialen. Lärlingsprogrammet har varit en ”räddare” för många elever. Det är jätteviktigt att företagen i kommunen fortsätter att ta emot elever, säger Ulrika Jeansson.

För 18-åriga Ellen Johansson var det ett självklart val att välja barn- och fritidsutbildningen.

– Jag är jättenöjd med att få vara ute mycket på praktik. Jag är elevassistent på Viggestorpsskolan.

Hon siktar på att bli gymnasielärare i historia och svenska och ska studera vidare efter studenten.

– Jag är inte ett dugg orolig, det finns gott om jobb. Lärarna på lärlingsutbildningen är underbara. Man kan prata med dom om vad som helst, säger Ellen Johansson.

Förutom barn- och fritid erbjuder skolan programmen bygg och anläggning, fordon och transport, handel och administration, industriteknik samt VVS och fastighet.

– Vi har flest elever på barn- och fritid. Det är även många som vill gå fordonsprogrammet. Det är viktigt för oss att kunna erbjuda bra praktikplatser. Vi tar inte in elever om de inte kan få bra platser, betonar Ari Mitrunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om