Länets första cricketlag ser sitt ljus
FINSPÅNG: Det finns tolv cricketlag i Sverige.Inget i Östergötland, men förhoppningsvis snart ett i Finspång.- Vi är ute efter fler medlemmar så att vi kan bygga upp ett lag och en riktig förening, säger Michael Cheeseman.
Michael Cheeseman och Leavon Galloway i cricketlaget Finspångs Gunners är ute efter fler medlemmar så att de kan bygga upp ett lag och en riktig förening. Foto: Magnus Johansson.
Foto:
I Sverige är den mer eller mindre okänd. Det finns en serie med tolv lag och endast drygt 200 registrerade spelare i landet.
Finspångs Gunners har funnits i ett par år och spelat tre matcher. Nu vill klubben bygga upp ett lag.
- Vi vill sprida ut budskapet att vi finns. Vi efterfrågar personer som är intresserade av att prova på cricket. Inte bara Finspångsbor utan folk från hela länet är välkomna, säger Michael Cheeseman.
För alla
Han påpekar att det är en sport för alla och att det inte krävs några förkunskaper.
- Vi är ett gäng som har roligt tillsammans. Man behöver inte vara proffs utan alla får komma och testa.
Totalt är det ett 15-tal entusiaster som träffas varje lördag vid Hårstorpsskolan för att utöva den något udda sporten.
- Vi vill få igång ett samarbete med någon förening i kommunen där vi kan spela och skaffa en klubbstuga så att vi kan bli en riktig förening, säger Michael Cheeseman.
En cricketplan kräver sin yta och motsvarar en och en halv fotbollsplan.
Behöver hemmaplan
- För att vi ska kunna bjuda in gästande lag till Finspång är det viktigt att ha en egen hemmaplan, säger Leavon Galloway.
De understryker att det är en sport för såväl gammal som ung.
- Vi tar emot intresserade i alla åldrar. I Guttsta, ett lag från Västeråstrakten, finns det en spelare som är 65 år. Tjejer får också vara med i laget. Det är först på elitnivå som man delar upp killar och tjejer, säger Michael Cheeseman.
Egenskaper som kan vara fördelaktiga för att bli duktig i sporten är bollsinne för slagmännen och kastmännen ska givetvis vara duktiga på att kasta. Dessutom är det bra om flera i laget är skickliga på att ta lyror.
160 km/timmen
- Världsrekordet i att kasta en boll är över 160 kilometer i timmen. De flesta brukar ligga på mellan 130 och 150 kilometer i timmen, informerar Michael Cheeseman.
Leavon och Michael hoppas att Finspångs Gunners så småningom ska bli hela länets cricketlag.
- Jag tror att det finns en framtid för spelet i Finspång, konstaterar Michael Cheeseman.
Ett lag består av elva spelare. Spelarna räknas som slagman eller kastare eller allrounder (en spelare som behärskar både och).
Sporten utövas på en oval gräsplan. I mitten av planen finns en cirka 20 meter lång yta som kallas pitch. I bägge ändar av denna yta finns en grind, eller wicket, som består av tre lodräta träpinnar och två små pinnar som ligger vågrätt ovanpå dem.
En spelare från det kastande laget kastar en hård boll från den ena grinden mot den andra, där det andra lagets slagman står. Han ska försöka slå bollen ut på plan eller hindra den från att träffa grinden bakom honom.
Många slagmän spelar med hjälm. Hjälm är inte obligatoriskt, men slagmännen spelar alltid med benskydd och handskar. Övriga spelare förutom brännaren, som också kan ha hjälm och handskar, spelar utan skydd.
Lagen turas om att slå eller kasta. Poängen räknas i "runs" (När de båda slagmännen lyckas springa mellan grindarna). Målet för det lag som slår är att göra så många "runs" som möjligt. Målet för det lag som kastar är att slå ut samtliga av det andra lagets slagmän.
Cricket är nationalsport i Storbritannien, Australien, Nya Zeeland, Pakistan, Indien, Sydafrika, Sri Lanka och Västindien.