Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Landsbygden får klara sig med fattigmansbredband

I onsdags öppnade Telia 3G-nätet vilket ska göra det möjligt att snabbare ladda hem bilder och musik och att det blir möjligt att se den man pratar med på mobiltelefonens bildskärm. Men fler områden i Finspångs kommun finns det inte ens täckning för vanlig mobiltelefon.

FINSPÅNG2004-03-12 06:00
I Finspångs tätort och i Falla, Grytgöl, Rejmyre och Lotorp ska det nu vara möjligt att ta del av den nya 3G-tekniken. Fast man måste då ha en ny mobiltelefon som är anpassad för 3G-tekniken och som automatiskt klarar att växla mellan det gamla GSM-nätet och 3G-nätet.
- Men om du för ett videosamtal bryts bilden och du kan bara fortsätta samtalet om du inte befinner dig där det finns täckning för 3G, säger Yvonne Hansen, informationsansvarig på Telia.
Hon berättar också att man har som mål att följa riksdagens beslut om att 99,98 procent av befolkningen ska ha täckning för 3G.
Att man skulle ha som mål att samtliga kunder, även de på landsbygden, ska ha samma kvalité, har man inte från Telias sida. Storstäderna och tätorterna får det bästa, det vill säga 3G via UMTS, Universal Mobile Telecommunication System. Landsbygden får så kallat fattigmansbredband, det vill säga en uppgradering av befintligt GSM-nät.

Kräver nya telefoner
Uppgraderingen av GSM-nätet görs med så kallad Edge-teknik, Encharched Data Rates For GSM Evolutions. Med Edge-teknik blir det möjligt att skicka exempelvis bilder eller internetsidor i GSM-nätet två till tre gånger snabbare än med dagens teknik. Nackdelen är att man i dagsläget inte kan föra videosamtal.
Även för att kunna ta del av Edge-tekniken krävs en ny mobiltelefon som stöder Edge.
- Vi ser Edge som ett komplement till UMTS på landsbygden. Det ä´r ett bra alternativ som inte kräver att man bygger ett helt nytt telefonnät. VI är ett vinstdrivande företag som måste se till efterfrågan och ekonomin, säger Yvonne Hansen på Telia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om