Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krog öppnade i anrika lokaler

REJMYRE
Så har det då slagit upp portarna, efter politisk träta och turbulens med överklagande till länsrätt. I lördags öppnade den nya restaurangen i Rejmyre, en viktig hörnsten i Rejmyreprojektet.

Här finns plats för 120 gäster. I matsalen har ett specialdesignat smörgåsbord placerats. På helgerna dignar det av rätter.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Här finns plats för 120 gäster. I matsalen har ett specialdesignat smörgåsbord placerats. På helgerna dignar det av rätter. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2001-07-16 00:00
Det ska genast sägas att det inte rått några motsättningar kring restaurangen i sig, eller kring krögarfamiljen Edbladh som driver den. Som bekant har det varit kommunens ägande av lokalen 1900 och det finansiella engagemanget som det rått delade meningar om.
Men nu är allt detta ett avslutat kapitel och på lördagen var det premiär. Och en premiär som bådar gott för framtiden, kan man väl tillägga.
Bofasta och turister
- Det har varit jättemycket att göra i dag, säger Anne-Sophie Edbladh, fullt nästan hela tiden, både med gäster härifrån och turister.
Restaurangen eller Rejmyre Gestgifveri som det heter, ligger alltså i byggnaden 1900, där det en gång i tiden slipades glas i tre våningar. Entrédelen är det tidigare glasmuseet, numera med rappad exteriör i gult, en nyans med dragning åt lejongult.
Golv belagt med återanvända tegelstenar, bjälkar i taket, ljuskronor, sittgrupper där man ska slå sig ner i väntan på ett bord, ett specialbyggt smörgåsbord i matsalens hjärta och vitmenad öppen spis. Köket var lagerbyggnad förut. Allt är, milt sagt, förändrat.

<b>Gammalt och nytt</b>
- Möbler och saker är våra egna, en del är antikt, vi har velat skapa en blandning av gammalt och nytt, säger Lars Edbladh, som enligt egen utsago är överallt, i köket på olika ställen, i matsalen och till och med i disken om det kniper.
I familjen finns också två döttrar, Terese som finns på plats premiärhelgen, och Anna som sköter familjens restaurang i Stockholm.
- Det har varit en kämpig dag, säger Lars. Det beror dels på att det varit mycket folk, men också på att det är nya lokaler att arbeta i. Det tar ett tag innan rutinerna sitter.
Bokat till jul
Gästgiveriet ska ha öppet året om, även om man räknar med att det blir mindre efterfrågan under vinterhalvåret. På vardagarna ska man erbjuda luncher och under julen blir det förstås julbord - bokningarna har redan börjat komma. Planer för framtiden finns också - det är möjligt att övriga våningar på huset 1900 tas i bruk för konferenser så småningom.
- För oss är detta litet som att komma hem, säger Lars Edbladh. Vi har tidigare drivit en liknande restaurang i Julita, inte så långt härifrån.

<b>Över en miljon</b>
Anne-Sophie och Lars Edbladh bor en halvtimmes bilresa från Rejmyre, i Toltorp i Sörmland. Lars påminner om att Rejmyre må vara en liten ort, men att det bor mycket folk runtomkring.
- Vi har egentligen ett oerhört upptagningsområde, säger han. Inom en tiomilsradie bor ungefär 1,2 miljoner människor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om