Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krister åter i Finspång

FINSPÅNG
Visserligen är han Norrköpingsbo numera, och tänker så förbli, men något av en hemkomst är det ändå.
Krister Pettersson föddes och växte upp i Finspång.
Hans första anställning var som elektriker på Gränges. Därefter har han arbetat på flera orter i landet.
Sedan 1 augusti är han biträdande utbildningschef i Finspång.

Krister Pettersson är född och uppväxt i Finspång. Hans första jobb var som elektriker på Gränges. Nu är han tillbaka som biträdande utbildningschef.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Krister Pettersson är född och uppväxt i Finspång. Hans första jobb var som elektriker på Gränges. Nu är han tillbaka som biträdande utbildningschef. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-11-10 00:00
Gymnasieskolan och övriga frivilliga skolformer tillhör Krister Petterssons speciella ansvarsområde som biträdande utbildningschef. Men någon strikt uppdelning mellan honom och utbildningschef Ingrid Nandrup är det inte, tvärtom.
- Vi jobbar utifrån att vi ska kunna ersätta varandra när det behövs.
Han tycker att också de båda nämnderna som styr skolan samverkar på ett vettigt sätt. Han ger ett exempel: De så kallade Wärnerssonpengarna, avsedda för stöd åt elever med särskilda behov, ska användas helt inom grundskolan.
- Det är ett strategiskt viktigt beslut. Vi vill att problemen ska vara lösta innan eleven börjar gymnasiet. Barn- och utbildningsnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har en samsyn kring detta.
Krister Pettersson är intresserad av utvecklings- och förändringsarbete inom skolan. Därför passar Finspång bra, tycker han, eftersom det är mycket på gång inom skolans värld.
- Finspång är en liten ort, men vi har ändå ett fullskaligt skolsystem, med grundskola, gymnasium med 12 program, vuxenutbildning. Här finns KY, kvalificerad yrkesutbildning, ett nytt industriprogram håller på att utvecklas tillsammans med näringslivet, räknar han upp.

<b>Världsledande</b>
Som bekant vill också Bergska utveckla och utöka den innebandyprofil som startade i år. En ansökan till Riksidrottsförbundet om riksintag är på gång. Ansökningen måste vara inne senast januari 2002 för att komma i gång år 2003. Det finns ett positivt klimat i Finspång för samarbete mellan näringsliv - skola, tycker han. Politikerna är positiva, liksom näringslivet självt.
-Industrierna i Finspång är världsledande i sina branscher och värnar om orten. De vill tillgodose sitt behov av personal. Men vi pratar inte om färdigutbildad personal, ingen spetskompetens, utan grundutbildning. Den skräddarsydda utbildningen måste företagen stå för.

<b>Projekt</b>
Även när det gäller den eftergymnasiala utbildningen finns det tanker och planer. Krister Pettersson nämner den kvalificerad yrkesutbildningen, KY som erbjuder en efterfrågad utbildning i styr- och reglerteknik. Högskolestudier på distans diskuteras också, även om det dröjer innan det kan bli verklighet.
- Det är många utvecklingsprojekt på gång i Finspång, samtidigt som ortens storlek gör att man kan ha nära kontakter med elever, lärare och rektorer på de olika skolorna.
Och det är dem allting handlar om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om