Konsten att gallra en skog
SONSTORPAtt gallra skogen är att både äta kakan och ha den kvar. Så formulerade sig Holmens skogschef i Norrköping Per Olsson vid lördagens skogsdag på Sonstorps bruks ägor.Sedan 17 år tillbaka har här bedrivits gallringsförsök av forskare från skogsbrukets forskningsinstitut.
Holmens skogschef Per Olsson står i den korridor som skapats vid gallringsförsöken i Sonstorp. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
- En period på 80-talet gallrades stora delar av skogen inte alls, säger Per Olsson.
<b>Kvalitet</b>
Detta var inte bra, eftersom gallring är ett sätt att påverka skogens kvalitet och lönsamhet. Bland annat genom att de gallrade träden får en bättre dimensionsutveckling, helt enkelt" växer till sig" bättre.. Vidare kan man styra blandningen av trädslag på den aktuella marken, avverkningen av virket kan ske i en jämnare takt. Dessutom kan man stärka miljö- och kulturvärden genom att till exempel hålla nere barrträd till förmån för löv på de delar av marken som inte i första hand är till för produktion. Detta kan till exempel vara i närheten av en bäck eller vid en sjökant.
<b>Mekaniserd</b>
I dag är gallringen helt mekaniserad, trots farhågor om skador på mark och träd. Vissa skador uppstår men har minskat i takt med utvecklingen av skogsmaskiner. Även enkla, traditionella metoder, som att lägga ris på marken innan man kör, hjälper till att maskin skador.
<b>Korridorer</b>
På Sonstorps skogsmarker har man gallrat hittills tre gånger. Metoden man använt kallas korridorgallring. Det innebär att man gallrade bort två trädrader och lämnade fyra, tog bort två lämnade fyra och så vidare. På det viset uppstod vägar i skogen, väl synliga när man står på rätt ställe. .
- Vägarna som uppstår används för virkestransporter, säger Per Olsson, som också berättar att korridorgallring är en ovanlig metod.
- Vanligast är att gallra bort ett träd här och ett träd där.
Skogen reagerade bra på denna gallringsmetod, visade försöket i Sonstorp. Och här kommer det där med att äta kakan och ha den.
<b>Förbättrat bestånd</b>
- Gallring ger skogsägaren ekonomisk avkastning redan i dag samtidigt som det förbättrar skogsbeståndet på längre sikt.
Vid lördagens exkursion, som följs av en i dag, får markägare, leverantörer och annat skogsfolk chansen att se och höra om de olika gallringsförsöken. En slinga genom skogen ledde till olika stationer där försöken presenterades Bland annat fick besökarna veta att tre stycken gallringar utförts. Om cirka 15 år är det dags för slutavverkning av skogen.