Det var inga upplyftande siffror som nådde kommunstyrelseledamöternas öron när kommunens preliminära ekonomi redovisades i måndags. Ett underskott på 26 miljoner kronor kan ställas mot det budgeterade överskottet på 9,5 miljoner. Trots ökade skatteintäkter på 9,4 miljoner kronor mer än budgeterat, ska tilläggas.
- Så klart besvärligt, säger kommunalråd Anders Härnbro (S).
Ökade kostnader
De ökade kostnaderna hittas inte helt oväntat i placeringar och försörjningsstöd, två poster som kommunen dragits med ett tag, poster som därför utökades med tre miljoner kronor i årets budget. Trots detta sprack den alltså ändå.
- Placeringar går med ett underskott på 13 miljoner kronor och försörjningsstöd på 7,2 miljoner, säger ekonomichef Anette Asklöf och framhåller att något måste göras:
- Håller det här i sig året ut måste vi hämta hem det under en treårsperiod. Det är det balanskravet kommuner har.
Gymnasieplatser
Anders Härnbro förklarar att majoriteten i S, V och MP haft många idéer att arbeta med för att försöka få ner kostnaderna för placeringar och försörjningsstöd, men att det är svårjobbat. Han kan se att de höga kostnaderna för just de här posterna inte alls är unika för Finspång, Sverige i stort har höga nivåer.
En annan sorgepost är kommunens kostnader för externa gymnasieplatser, det vill säga kostnaden för alla elever som läser på en annan skola än Bergska. 2011 beräknas det kosta kommunen sex miljoner kronor.
- För kommuner i vår storlek blir det en snedfördelad kostnad för gymnasieskolan. Vi ska ha en gymnasieskola i Finspång, men samtidigt är det fler som läser på andra skolor än Bergska, säger Anders Härnbro och betonar att kommunen gör mycket för att locka fler elever till Bergska.
Planerna framöver är att fortsätta förbättringsarbetet med arbetsorganisationen så att den blir mer tydlig. Att skära ytterligare på personalsidan i verksamheten är inte möjligt.
"Får inte fortsätta"
Däremot är Anders Härnbro inte främmande till en skattehöjning.
- Fortsätter de här nivåerna ser jag ingen anledning att inte titta över skatten, säger han.
Inge Jacobsson (M) ser fram emot att höra vad majoriteten tänker göra åt det stora underskottet:
- Det får inte fortsätta skena så här, man måste ta tag i problemet, säger han.
Det definitiva delårsbokslutet behandlas på kommunfullmäktige i slutet av september.