SVT presenterar statistik som hämtats från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som har sammanställt vilka kommuner som drabbades värst av skogsbränder.
I tolv av landets kommuner omfattade skogsbränderna över en miljon kvadratmeter. De största bränderna rasade i mellersta och norra Sverige, där Ljusdal, Härjedalen och Älvdalen drabbades hårdast.
Enligt dessa uppgifter, som jämförts i Östergötland, eldhärjades störst areal i Finspång, där 130 075 kvadratmeter skog utsattes för någon form av brand.
Brandingenjören Mattias Ström, ansvarar för räddningstjänsten i Finspångs statistik.
– Den statistik som vi hämtar från våra händelserapporter innefattar inte bara brand i produktiv skogsmark, utan även kalhyggen och grönområden. Den stämmer bra överens med MSB:s statistik, påpekar Mattias Ström.
Han berättar att Finspångs kommun hade 23 skogsbränder förra året. Det är bara en knapp ökning jämfört med föregående år, men flera av bränderna kom inom en kort tidsperiod och var stora till ytan.
– Skogsbranden vid Djupsjön, norr om Regna, i juli var på 60 000 kvadratmeter och branden i Dalängsmossen, nära Lämmetorp, i augusti var 40 000 kvadratmeter. Bara dessa två bränder står för 100 000 kvadratmeter i statistiken.
Spångmossen, norr om Ljusfallshammar, och Holmsjön, norr om Regna, var två andra omfattande bränder förra sommaren.
– Det är under den torra, varma perioden som vi har flest skogsbränder.
Åtta skogsbränder i juli samt sju i augusti, ägde rum på olika platser i kommunen.
– Men om man sätter dessa bränder i proportion till andra större bränder runt om i landet, var inte de här bränderna så stora, betonar Mattias Ström.
I landet som helhet ryckte räddningstjänsten sammanlagt ut på över 4 400 larm om skogsbränder, vilket är den högsta siffran på tio år.
Mattias Ström lyfter fram vissa faktorer som kan ha betydelse i statistiken.
– Finspång är en vidsträckt kommun och har mycket skogsområden, jämfört med vissa andra kommuner i länet. Men det var inget som sticker ut med dessa siffror.
Hoppas ni på att sommaren inte ska bli lika het som fjolårets värmebölja med tanke på risken för skogsbränder?– Nej, det är inget vi rår över. Vi försöker anpassa organisationen och våra resurser efter hur det blir, konstaterar Mattias Ström.