"Kommunen tänker inte på barnens bästa"
FINSPÅNGI flera år har de kämpat för att få ett korttidsboende för sina handikappade barn. Nu kräver 20 föräldrar att Finspångs kommun tar sitt ansvar.- Nu har det gått för långt. Kommunen tänker inte på barnens bästa, säger Carla Sundsten, en av föräldrarna.
En grupp föräldrar till handikappade barn kräver att Finspångs kommun tar sitt ansvar och ordnar möjligheter för korttidsvistelse för barnen. Carla Sundsten och Jaana Merovuo är två av mammorna som kämpar för att bland Carlas dotter Divya ska kunna få korttidsvistelse. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Nu har det gått för långt, nu måste det hända någonting. Kommunen tänker inte på barnens bästa, säger Carla Sundsten, en av föräldrarna som skrivit under brevet.
<b>Kortis jätteviktigt</b>
- Kortis är jätteviktigt för de här barnen. De behöver ha kompisar omkring sig och för föräldrarna är det en möjlighet och man ser att barnen har det bra, säger Jaana Merovuo.
Carla Sundstens 16-åriga dotter har turen att ha en plats på fritids, men på sommaren stänger det och då har hon tidigare fått vara på dagis med små barn.
- Så kan det inte vara och hur det blir i sommar vet jag inte, säger Carla Sundsten och suckar uppgivet.
Föräldrarna Folkbladet träffar berättar att de bävar inför sommarlovet. För deras barn är rutiner och aktiviteter viktigt, ett tio veckor långt sommarlov utan fritidsverksamhet är inte bra.
<b>Träffa kompisar</b>
Föräldrarna vill att korttidsboende och fritidsverksamhet placeras på samma ställe. Där ska barnen kunna öva på att bo hemifrån, träffa kompisar och ges möjlighet till aktiviteter som är anpassade efter deras behov. Föräldrarna kräver utbildad personal med kunskap om barnens handikapp. Korttidsvistelse är också en avlastningsmöjlighet för föräldrarna.
Jaana Merovuos 18-årige son bor på ett gruppboende i Norrköping. Hon vill att han ska få bo på ett gruppboende i Finspång, men det finns inget. Hon har fått löften om att det ska bli så.
- Men det händer ingenting, säger hon.
<b>Utan resultat</b>
Detsamma upplever även föräldrarna i frågan om korttidsboende. De talar om löften utan resultat och om kontakter där de hela tiden hänvisas till olika personer. De upplever också att kommunen fattar beslut utan att tillfråga de berörda.
- Föräldrarna måste få vara med och tycka till. Vi vet att de tittat på Metallen och att det finns ritningar, men det tycker inte vi är bra. Varför kan de inte hitta ett ställe med trädgård så barnen kan få vara ute i naturen, undrar Carla Sundsten.
I brevet till kommunen föreslår föräldrarna komministergården eller Ölstad.
Vad skulle de möjligheten för korttidsvistelse betyda för barnen och föräldrarna?
- Jag skulle bli överlycklig. Är hon nöjd är jag nöjd, säger Carla Sundsten och tittar på sin dotter.
Brevet till kommunen avslutas : "Det handlar ju i grund och botten om en grupp människor som behöver både familjens och samhällets stöd. Skulle det gå så långt att föräldrarna av olika anledning inte orkar med situationen, då måste ju samhället i alla fall träda in".